Austria susține că aderarea României la Schengen se poate face după reformarea politicii de azil a UE

0
Publicat:

Ministrul austriac pentru Afaceri Externe susține într-un interviu acordat presei din Austria, că aprobarea aderării României și Bulgariei la Schengen poate fi realizabilă după reformarea politicii de migrație a UE.

Austria susține că aderarea României este posibilă „pas cu pas” Foto: Shutterstock
Austria susține că aderarea României este posibilă „pas cu pas” Foto: Shutterstock

„Extinderea Schengen este ceva despre care, bineînțeles, dorim să discutăm în continuare în coordonare cu partenerii noștri din Bulgaria și România, astfel încât să o putem readuce pe ordinea de zi după ce se vor face pașii corespunzători în politica de migrație și azil”, susține aceasta într-un interviu pentru orf.at.

Karoline Edtstadler a subliniat preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către Suedia în luna ianuarie, precizând că aceasta este o țară „care a fost încercată și care are experiență în același timp în ceea ce privește migrația. Aici mă aștept ca și acest subiect să rămână pe primul loc pe ordinea de zi”.

Ministrul austriac susține că decizia privind extinderea spațiul Schengen nu va fi amânată până când întregul pachet privind azilul va fi aprobat la nivelul UE cu numeroase acte juridice, deoarece „va dura ceva timp”.

„Dar trebuie să faci acești pași, pas cu pas, și să stabilești un plan. Apoi putem vorbi foarte bine despre extinderea Schengen pentru a include Bulgaria și România. (..) Este nevoie de oportunitatea de a solicita azil în țări terțe singure. În plus, sunt necesare proiecte-pilot pentru gestionarea rapidă a procedurilor de azil la frontierele externe ale UE și, desigur, sprijin financiar pentru țările care sunt situate geografic la frontiera externă”, a adăugat ministrul Edstadler.

Condiția absurdă pusă de oficialii de la Viena

Viena avertizează Bucureștiul că va da un vot pozitiv pentru aderarea la Schengen când vor scădea cererile de azil în Austria. Condiția vizează politicile UE, nicidecum România, scenariul fiind, de fapt, o amânare a soluționării problemei, spun specialiștii consultati de „Adevărul“.

Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, susține că Viena își poate schimba votul cu privire la aderarea României și Bulgariei la Schengen dacă cererile de azil din țara sa vor scădea în următoarele luni. 

Specialiștii în relații externe contactați de „Adevărul” spun că abordarea şefului diplomaţiei austriece este, de fapt, o modalitate de amânare a soluționării problemei. 

„Dacă această condiționare, care nu are niciun fel de legătură cu acordul Schengen, va funcționa din punct de vedere al deciziei austriece în perioada următoare, înseamnă că trebuie să ne pregătim de o așteptare pe termen lung”, a declarat Cristian Diaconescu, menționând că afirmațiile ministrului austriac de Externe transmit un „semnal destul de preocupant”.

„Această argumentație este total în afara temei Schengen. Nu implică România, nu are niciun fel de reflex în ceea ce privește aderarea României la Schengen și mai ales că nu presupune din partea României niciun fel de demers”, a afirmat fostul demnitar.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite