SONDAJ INSCOP. PSD și PNL au scăzut în sondaje în luna decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui sondaj INSCOP, PSD și PNL au scăzut în procente în luna decembrie față de lună anterioară. USR se află într-o ușoară scădere, în timp ce AUR a crescut în ultima lună cu 2%.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Directorul INSCOP a precizat că datele din decembrie au fost culese parțial înainte, și parțial după votul pe Schengen.

Intenția de vot  în luna decembrie, potrivit datelor INSCOP, a fost: PSD - 31,5%, PNL - 20,2%, AUR - 18,1% și USR - 10,9%.

Potrivit sondajului, PSD a strâns cel mai mare procent în luna mai, ajungând la 36,6%, urmate de două luni de scădere (iunie cu 34,7 și septembrie cu 31,5). În luna noiembrie PSD a avut un procent de 34,9%.

SONDAJ INSCOP: Evoluția intenției de vot pentru partide FOTO: Remus Stefureac
SONDAJ INSCOP: Evoluția intenției de vot pentru partide FOTO: Remus Stefureac

PNL are în luna decembrie un procent de 20,2%, în scădere cu față de luna noiembrie, când a avut 20,8%. Cel mai mare procent strâns de PNL a fost în luna iunie 2022, când a   ajuns la un procent de 22,5%.

Directorul INSCOP susține că evoluția „în zig-zag” a intenției de vot este rezultatul unor „multitudini de crize suprapuse și succesive”. Potrivit acestuia, sinteza acestor evoluții „arată că 2023-2023 vor fi ani imprevizibili”.

„Evolutia in zig-zag a intentiei de vot pentru principalele partide parlamentare in ultimii 2 ani. Oscilatii numeroase pe masura multitudinii de crize suprapuse si succesive. Sinteza acestor evolutii ne arata ca 2023-2024 vor fi ani imprevizibili. De asemenea, coroborand aceste date cu altele mai de profunzime, cred ca la final, electoratul va premia munca serioasa/responsabilitatea si va taxa populismul/demagogia. IMPORTANT: Datele din decembrie au fost culese partial inainte, partial dupa momentul Schengen. Scopul acestui grafic nu este de cauta un eventual impact emotional al unui eveniment anume, ci de a vedea evolutia in timp, tendintele neclare, in zig-zag, ale intentiei de vot in ultimii 2 ani”, a scris directorul INSCOP, Remus Ștefureac, pe Facebook.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite