Presa bulgară: România, strategie de lungă durată pentru aderarea la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un articol din presa bulgară realatează demersurile făcute de România și Bulgaria în ultimii ani pentru aderarea la Schengen, condamnând autoritățile din țara vecină privind lupta împotriva corupției și arată totodată că țara noastră a făcut pași importanți, susținând că luna octombrie ar putea fi un termen realist pentru aderarea României. 

Granița dintre Bulgaria și România FOTO Dan Mihăescu
Granița dintre Bulgaria și România FOTO Dan Mihăescu

Uniunea Europeană nu va plăti Bulgaria să construiască un gard mai solid de-a lungul graniței cu Turcia, dar România ne poate face un gard gratuit de-a lungul frontierei comune, în Dobrogea", se arată în articolul din presa bulgară. Acesta prezintă situația de la granița țării cu Turcia, arătând că statul român ar putea ajuta Bulgaria privind granița din Dobrogea, în condițiile în care țara noastră se află în linie dreptă spre aderarea la Schengen, prin demersurile făcute în ultimii ani, dar și având în vedere faptul că Uniunea Europeană refuză să plătească pentru construcția de garduri. Însă Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că Bruxelles-ul nu se opune ca țările să se ajute reciproc, în mod bilateral, pentru a-și proteja frontierele.

România aproape că a scăpat din tandemul cu aceasta pe drumul spre zona Schengen. Dintre cele două obstacole care ne țin în afara zonei, ea a depășit unul, dar puțini din țara noastră au observat ce s-a întâmplat. Bariera olandeză a căzut pentru București și a rămas doar cea austriacă. Succesul României se datorează atât strategiei sale de lungă durată de a se distanța de Bulgaria în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor Schengen, cât și unei mișcări diplomatice istețe din ultimele zile”, relatează presa bulgară. 

În același timp, publicația arată că, deși Olanda ținea ambele țări „la porțile zonei Schengen pentru că în 2011 a adăugat la criteriilor tehnice un criteriu politic - statul de drept, în timp ce Bulgaria insista că o astfel de adăugire este nedreaptă și nu a făcut nimic pentru a dovedi că a pus legea mai presus de orice - inclusiv mai presus de procurorul general - România a încercat să-și schimbe imaginea”. 

Eticheta uneia dintre cele mai corupte țări din Uniune, bariera spre Schengen 

Articolul relatează astfel că, în ciuda nedreptății, autoritățile din România au conștientizat că nu țara nu poate intra în spațiul de liberă circulație european „cu eticheta uneia dintre cele mai corupte țări din Uniune” și  „s-a apucat să facă curat”, fiind condamnați la închisoare oficialide rang înalt corupți, timp în care, Bulgaria nu a reușit să raporteze la Bruxelles nici măcar un singur nume din Putere.

„Pe fundal rușinos al Bulgariei, România a ieșit în evidență ca un campion în lupta împotriva corupției, iar Olanda părea că nu are dreptate, pentru că tratează cele două țări în mod egal„, a mai relatat publicația, argumentând că în tot acest timp, „La Haga, se cocea gândul decuplării” privind aderarea la Schengen, în contextul în care statul Român făcea demersuri importante. 

De asemenea, presa bulgară mai relatează un eveniment căruia îi atribuie o mare importanță. Potrivit publicației, reuniune trilaterală a miniștrilor de Externe din România, Olanda și Franța, organizată la începutul anului este un „demers original”, amintind de declarația comună semnată la București, prin care cele două state afirmă că România merită să intre în spațiul Schengen.  

Publicația a relatat însă că statul român se lovește încă de refuzul Austriei, care consideră granița dintre Turcia și Bulgaria trebuie îmbunătățită, iar România ar putea construi un gard mai scurt și mai ieftin la frontiera terestră de 139 km care traversează Dobrogea de la Dunăre la Marea Neagră.

Luna octombrie începe să pară un termen realist pentru aderarea la spațiul Schengen, dar nu pentru Bulgaria”, mai relatează articolul din presa bulgară, apreciind că „ultima speranță” a țării este să fie „trasă” de statul român în Schengen. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite