Posibila aderare la Schengen în 2023. Aurescu: Mai sunt alegeri în Austria. E dificil de anticipat o modificare a poziției

0
Publicat:

Șeful diplomației române a admis la Digi24 că în 2023 este o fereastră de oportunitate pentru aderarea României la Schengen, subliniind însă că este dificil de anticipat o schimbare de poziție din partea Austriei înainte de încheierea procesului electoral din acest stat. 

FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

  „Există o fereastră de oportunitate în acest an, așa cum a spus președintele României”, a subliniat ministrul de Externe, arătând că dialogul cu șefii diplomațiilor statelor membre a fost continuat încă de la finalul anului trecut, susținerea fiind confirmată de toți cei 23 de miniștri de Externe, ănsă nu și de reprezentantul Austriei, care a votat împotriva aderării României la spațiul de liberă circulație pe 8 decembrie.

Ministrul a mai susținut că este vorba despre „o susținere foarte puternică, care se traduce și prin demersuri făcute pe lângă partea austriacă”.

„Susținerea aceasta este foarte puternică, după cum am constatat și recent, prin ceea ce a spus cancelarul Scholz la București. De asemenea în discuția mea de weekendul trecut, când a avut loc acea escală tehnică a președintelui Macron la București, cu omologul meu francez, s-a confirmat această susținere puternică”, a mai explicat Bogdan Aurescu. .

Totodată, ministrul a arătat că au fost discuții cu președinția austriacă a Consiliului European pentru demersuri în contextul preluării președinției de căre Spania, dar și cu șeful diplomației din Austria, existând în același timp și un plan de acțiune pentru deciziile referitoare la migrație, problema principală invocată de Guvernul de la Viena.

„La nivelul miniștrilor de Interne există un dialog. Există și la nivel tehnic un dialog, se lucrează la un plan de acțiune bilateral, în aplicarea concluziilor Consiliului European din februarie, privind migrația. Concluzii care au fost salutate de cancelarul austriac. De asemenea, am pus la punct, colegii de la Ministerul de Interne, cu Comisia Europeană un proiect pilot la granița cu Serbia. Prin urmare, s-a lucrat foarte mult”, a mai spus Aurescu.

Însă, potrivit ministrului român, „până se încheie acest context electoral din Austria – mai sunt alegeri în landul Salzburg pe 23 aprilie, e dificil de anticipat o modificare de poziție a Austriei”.

„Dar, ceea ce pot să vă spun, dincolo de faptul dacă eu sunt, sau nu sunt optimist, pesimist asta e mai puțin relevant, este că noi lucrăm la aceste chestiuni cu toată responsabilitatea de care suntem capabili”, a mai subliniat ministrul Bogdan Aurescu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite