Apelul unui europarlamentar român pentru aderarea la Schengen: O strategie concretă până la Consiliul JAI din iunie
0Europarlamentarul Victor Negrescu a atras atenția că este nevoie de strategie în pregătirea Consiliului JAI din iunie, în ceea ce privește o decizie favorabilă aderării României la spațiul de liberă circulație european.
Europarlamentarul Victor Negrescu a anunțat într-un comunicat de presă că a avut discuții cu responsabilii dosarului Schengen din cadrul Președinției Suediei la Consiliul UE în privința aderării României, în cadrul cărora a subliniat că perioada rămasă până la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne din luna iunie va avea un rol determinant pentru perspectiva aderării țării noastre la zona de liberă circulație, astfel că a făcut apel la instituțiile responsabile pentru dezvoltarea unei strategii concrete.
„Am discutat săptămâna aceasta cu secretarul de stat suedez Charlotte Kugelberg, responsabil de dosarele europene referitoare la spațiul Schengen, pentru a afla direct de la Președinția în exercițiu a Consiliului UE care este perspectiva reală privind aderarea României la zona de liberă circulație. Urmează până la viitorul Consiliu de Justiție și Afaceri Interne din iunie o serie de reuniuni și întâlniri cheie pentru a determina șansele viitoare de aderare ale României, dar, pentru a realiza acest deziderat, este nevoie de o strategie coerentă la nivelul instituțiilor responsabile. Nu abandonăm lupta pentru drepturile românilor!”, a transmis eurodeputatul PSD Victor Negrescu.
În urma vottului negativ dat pe 8 decembrie în Consiliul JAI, Austria continuă să se împotrivească aderării României la Schengen.
Premierul suedez Ulf Kristersson a precizat, în urma unei întâlniri cu omologul austriac, Karl Nehammer, că poziția Vienei pe tema Schengen nu s-a schimbat, fiind tot împotriva primirii României în spațiul de liberă circulație european.
Pe de altă parte, chestionat dacă până la finalul lunii iunie discuțiile ar putea duce într-o altă direcție, în condițiile în care în iunie se termină președinția suedeză a Consiliului, premierul Suediei a dat un răspuns afirmativ. „Îl vom avea pe agendă. Din partea Suediei, noi suntem pentru. Vrem ca această problemă să fie rezolvată. Însă decizia ține să fie rezolvată de fiecare țară în parte”, a susținut premierul suedez.