Ce țări exotice au văzut parlamentarii anul trecut pe bani publici

0
Publicat:

O parte a parlamentarilor au mers să reprezinte România în 2022 la evenimente desfășurate în țări destul de îndepărtate și cu o agendă politică subțire, contribuția lor fiind discretă, chiar dacă toată cheltuiala a fost acoperită de stat.

Unii parlamentari au ales țări exotice pentru a merge în vizite oficiale FOTO Inquam Photos
Unii parlamentari au ales țări exotice pentru a merge în vizite oficiale FOTO Inquam Photos

Obiceiurile aleșilor de a merge nu doar la evenimente din UE sau cu parteneri strategici și unde diplomația parlamentară poate aduce plusvaloare a fost continuată și în 2022, când o parte dintre deputați și senatori s-au deplasat în țări cât mai exotice cu putință, fără a fi clar scopul vizitei. Pentru acest fel de vizite, statul român asigură banii pentru biletele de transport, cazare, diurnă, iar în unele cazuri inclusiv pentru deplasarea internă în aceste state. În perioada de apogeu a pandemiei inclusiv testele anti-COVID erau decontate.

Agendă ca de vacanță

La capitolul țări exotice, de departe cea mai de interes a fost statul african Rwanda. Șase parlamentari au fost pe meleagurile acestui stat. Ultimul eveniment din Rwanda, care a atras nu mai puțin de trei aleși din Parlamentul României, a fost reprezentat de lucrările celei de-a 145-a Adunări a Uniunii Interparlamentare, din perioada 8-14 octombrie. 9,5 zile au decontat Cristina Dinu (PSD), Silviu Macovei (PSD) și Adrian-Miroslav Merka (minorități), cu câte o valoare de 37.264 de lei fiecare. Ce au făcut mai exact în această perioadă. Primul eveniment la care a participat un ales din delegație a fost pe 11 octombrie, când Cristina Dinu a luat parte la a 34-a sesiune a Forumului femeilor parlamentare. Plenul Adunării ar fi avut loc în perioada 12-15 octombrie și ar fi participat toți. În plenul de pe 14, Merka a luat cuvântul la o dezbatere pe tema „Egalitate de gen și parlamente sensibile la dimensiunea de gen”. Tot Merka, pe 13 octombrie a ținut un discurs în cadrul panelului „Impactul războiului și al atrocităților asupra civililor”. Pe 14 octombrie, Macovei a participat la dezbaterea „Răspunsul ONU la creșterea foametei”.

Tot în Rwanda au mai fost în 2022, Florin Alexe (PNL), în iulie, la Adunarea Parlamentară a Francofoniei. Pentru cele 5,5 zile a decontat 13.804 lei. Timp de 7 zile, dar în iunie, Radu Miruță (USR), a fost la Conferința Mondială pentru Dezvoltarea în Domeniul Telecomunicațiilor. A decontat 16.816 lei. Recordul unei vizite de timp în Rwanda a fost înregistrat de Sabin Sărmaș (PNL), șeful Comisiei de IT din Cameră Deputaților, care a stat 17 zile în iunie a Conferința Mondială pentru Dezvoltarea în Domeniul Telecomunicațiilor și a decontat pentru acestea 33.946 de lei. Așadar, deși a stat dublu față de aleșii care au mers în Rwanda în octombrie, Sărmaș a decontat sub suma lui Dinu, Merka și Macovei.   

Potrivit datelor furnizate de Camera Deputaților, trei aleși Nicu Niță (PSD), Eugen Neață (PSD) și Dumitru Rujan (PNL), au mers în perioada 15-27 în Vietnam. Informarea trimisă după vizită arată că aceștia au mers, de fapt, și în Cambodgia, precizările din acest document fiind legate de ceea ce au făcut în perioada 21-26 octombrie în acest al doilea stat asiatic. Pentru cele 11,5 zile trecute în documentul privind plata banilor de transport, cazare și diurnă, fiecare a primit câte 27.793 de lei.

Mai o masă, mai o vizită a capitalei

Date despre partea de vizită în Vietnam nu au fost încă înaintate, dar în Cambodgia au mers la o primărie provinciei Siem Reap, s-au văzut cu guvernatorul acestei provincii și cu niște reprezentanți ai administrației, apoi a doua zi au luat prânzul cu guvernatorul și reprezentanții Consiliului de Export, apoi au vizitat capitala. În a treia zi au mers la legislativul din Cambodgia și s-au văzut cu un vicepreședinte, apoi cu un secretar de stat, iar nu în ultimul rând cu un vice-ministru al Economiei. La toate au discutat despre cooperarea româno-cambodgiană. În ultima zi de vizită oficială au mers la Muzeul Național și Muzeul Genocidului. De remarcat că Nicu Niță, președintele Grupului de prietenie cu Cambodgia, nu e la fel de comunicativ și în Parlament, luând cuvântul doar la depunerea jurământului.

Tot în 2022, dar în prima parte a anului, s-au deplasat în locuri exotice și Ștefan Mușoiu (PSD) și Iuliana Scântei (fostă senatoare PNL, acum judecătoare la CCR), fiind plecați într-o vizită parlamentară în Indonezia. Câte aproximativ 21.000 de lei au decontat Mușoiu și Scântei pentru această deplasare. Și tot în primele luni ale anului a mers și Andi Grosaru, fost deputat al Grupului minorităților, acum neafiliat, în Guatemala, la Lucrările Forumului Parlamentar de Intelligence și Securitate. Pentru cele 5,5 zile a decontat 22.864 de lei.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite