Cazul CNCD: Coaliția își dă cu stângul în dreptul pe tema numirilor politice

0
Publicat:

Coaliția a numit la CNCD doi membri care nu bifează criteriile cerute de lege, cu toate că au fost avertizați încă de la comisiile din Parlament. Hotărârea a fost atacată la CCR.

Puterea ar fi putut evita problemele FOTO Inquam Photos
Puterea ar fi putut evita problemele FOTO Inquam Photos

La ultimele numiri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Coaliția a preferat să evite prevederile din Ordonanța Guvernului privind prevenirea și sacționarea tuturor formelor de discriminare.

Mai precis, în cele două posturi vacante trebuiau neapărat să fie trimisă cel puțin o persoană cu licență în științe juridice. Motivul era că în conducerea CNCD două treimi trebuie să fie cu licență în științe juridice, iar până la noile numiri din cei nouă, doar șapte aveau bifat acest criteriu, în timp ce două persoane nu aveau asemenea studii. Mai precis, criteriile nu erau îndeplinite de Horia Grama și Cătălina Olteanu. 

Prin urmare, maxim o persoană putea să nu aibă respectat criteriul studiilor. În planurile inițiale din Coaliție, formațiunile înclinau spre varianta susținerii lui Sulyman Secyl, ca reprezentantă a minorităților, iar o a doua era Cynthia Deaconescu, cu experiență în domeniu, pe filieră PNL. Însă în urma negocierilor din PNL, liberalii au mers pe varianta lui Cătălin Valentin Raiu. Cel din urmă are însă licență în teologie. 

În avizul comisiilor de specialitate este și precizat faptul că persoanele favorite nu au studii de specialitate. „Anexăm, alăturat, documentele depuse pentru ocuparea celor două posturi în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Potrivit documentelor depuse de candidați, doamna Sulyman Secyl (reprezentantul Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților) și domnul Raiu Cătălin Valentin nu sunt licențiați în științe juridice”, e precizarea din avizul comisiilor de specialitate, de care majoritatea din plen n-a ținut cont.

Așă că la votul final, aleșii Puterii au decis să-i susțină pe Secyl Sulyman și pe Cătălin Valentin Raiu. Remunerația pentru o asemenea funcție este de 16.640 de lei, fiind aceeași salarizare ca a unui secretar de stat. Numirea are loc pe o perioadă de cinci ani. 

Precedente la CCR

Cu toate acestea, Coaliția a mers pe această variantă cu două persoane fără licență în științe juridice. Iar Opoziția a atacat la CCR numirile. Iar pe acest fel de spețe, CCR a mai respins numiri în ultimii ani, fiind de neînțeles de ce Puterea a preferat varianta nerespectării criteriilor menționate de legislația în vigoare. De exemplu, în 2018 CCR a declarat neconstituțională numirea lui Theodora Bertzi, care la numirea din acel an nu respecta criteriul studiilor. 

O altă numire declarată neconstituțională de CCR, dar care a avut loc la începutul lui 2022, a fost cea a lui Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu (secretar general al PSD), în Comitetul de Supraveghere al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie. Stănescu nu îndeplinea criteriul experienției, așa că numirea fost declarată neconstituțională.

În 2014, CCR a declarat neconstituțională numirea lui Victor Ciorbea în funcția de membre neexecutiv al Autorității pentru Supraveghere Financiară, pentru că nu îndeplinea condițiile necesare. În schimb, Ciorbea a ajuns tot în 2014 la Avocatul Poporului.

Noile numiri la CNCD vor fi analizate de CCR pe 18 ianuarie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite