Sinecuriadă politică de la început de an. Ce funcții sunt scoase la bătaie
0Coaliția de guvernare va decide în prima sesiune din 2023 numirile la șefia mai multor instituții publice, în unele cazuri fiind vorba de lefuri de aproximativ 10.000 de euro.
Următoarele luni vor fi prolifice pentru partidele aflate la putere în ceea ce privește stabilirea șefilor din fruntea unor instituții aflate sub control parlamentar, motivul fiind expirarea unor mandate sau unele demisii recente. Din punct de vedere cronologic, primul om numit de Parlament, după ce va fi agreat de Coaliție, este noul șef al Autorității Electorale Permanente, în condițiile în care demisia lui Constantin Mitulețu-Buică devine efectivă pe 13 februarie. Tot într-un plen comun, aleșii vor trebui să o valideze pe noua șefă a Consiliului Național al Audiovizualului, adică pe Monica Gubernat, aleasă în această funcție de plenul CNA, dar care trebuie acceptată și de legislativ.
Coaliția trebuie să decidă, cel târziu în luna aprilie, noua gardă de conducere a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Puterea a prelungit în octombrie mandatele a patru membri pentru încă șase luni, adică președintele Dumitru Chiriță, vicepreședintele Zoltan Nagy-Bege, precum și membrii Cornelia Sulger și Gabriel Gheorghe. Conform ultimelor declarații de avere ale acestora, șeful ANRE are o leafă lunară de circa 12.000 de euro, în timp ce un membru simplu – aproximativ 10.000 de euro.
Schimbări la Curtea de Conturi
Coaliția trebuie să decidă și asupra unei funcții de vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi, adică poziția lăsată vacantă prin demisia lui Niculae Bădălău la final de 2022, după ce a fost acuzat de DNA de fapte de corupție. De altfel, mai multe funcții vor fi scoase la „mezat” și la Curtea de Conturi, unde e reîmprospătată conducerea cu o treime dintre oameni în acest an. „Consilierii de conturi sunt numiţi de Parlament pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit (...) Curtea de Conturi se înnoieşte cu o treime din consilierii de conturi numiţi de Parlament, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii”, prevede Constituția României. Printre cei cărora le expiră mandatul sunt vicepreședintele Curții de Conturi, Vasile Cosmin Nicula, dar și consilieri ca Ileana Pieleanu sau Deszi Attila.
Și lefurile de aici sunt generoase. De exemplu, Niculae Bădălău a avut un venit mediu lunar de 24.500 de lei (5.400 de euro), potrivit ultimei declarații de avere, în timp ce Vasile Cosmin Nicula a avut un venit mediu lunar de 27.000 de lei (5.500 de euro). Funcția prezintă interes și pentru că mandatul e lung, de nouă ani, iar cei care ocupă asemenea funcții au dreptul la pensie specială.
Posibile schimbări și la Consiliul Concurenței
Nu în ultimul rând, dacă trece și de Senat un proiect de lege referitor la Legea concurenței, Consiliul Concurenței ar urma să rămână fără șefie, fiind necesare noi numiri, de data aceasta făcute în special de Parlament (9 membri din 11), nu de Klaus Iohannis, care va numi doar doi oameni. De altfel, a crescut și numărul celor din Plenul Consiliului Concurenței de la 7 la 11.