O jurnalistă, un ONG-ist, un ospătar și un economist se luptă pentru Primăria Capitalei. Cum au ajuns în politică principalii candidați

0
Publicat:

Principalii candidați la Primăria Capitalei, actualul edil Nicușor Dan (independent, susținut de Alianța Dreapta Unită și REPER), Gabriela Firea (PSD), Cristian Popescu Piedone (PUSL) și Sebastian Burduja (PNL) au intrat în politică după ce s-au făcut cunoscuți în alte domenii.

 Gabriela Firea, Nicușor Dan, Cristian Popescu Piedone și Sebastian Burduja Foto: Arhivă
Gabriela Firea, Nicușor Dan, Cristian Popescu Piedone și Sebastian Burduja Foto: Arhivă

Edilul Capitalei, Nicuşor Dan, s-a născut pe 20 decembrie 1969, în Făgăraş şi a studiat la Liceul „Radu Negru” din oraş, perioadă în care s-a remarcat prin aptitudinile sale în domeniul matematicii, obţinând două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică în 1987 şi 1989.  În 1998 a obţinut titlul de doctor în matematică al Universităţii Paris XIII. Nicușor Dan a fost unul dintre fondatorii și primul director administrativ al Școlii Normale Superioare București, o universitate creată pe model francez, în cadrul Institutului de Matematică din Academia Română, după cum se arată și pe pagina sa nicusordan.ro.

A candidat pentru prima dată la funcția de Primar General al Capitalei în 2012. În 2006 a înființat Asociația „Salvați Bucureștiul”, iar în 2015 a fondat Uniunea Salvați Bucureștiul, care s-a transformat în USR în 2016. A fost deputat de București în perioada 2016-2020.

Nicușor Dan a candidat la alegerile din 2020 ca politician independent, susținut de alianța USR-PLUS și Partidul Național Liberal (PNL), câștigând funcția de primar general al Capitalei cu 42,8% din voturi, în fața edilului de atunci, Gabriela Firea, candidat din parte Partidului Social Democrat (PSD).

Pentru alegerile din acest an, Nicușor Dan candidează independent, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD), și de partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER).

În ce privește viața personală, Nicușor Dan are doi copii, împreună cu Mirabela Grădinaru, o fetiță de 7 ani și un băiețel de aproape 2 ani.

Legăturile cu Soroş, Coldea și Păun 

Nicușor Dan nu a fost ocolit de controverse de-a lungul activității politice. 

Deși anul acesta Nicuşor Dan a negat într-un interviu, la Antena 3, că a primit bani de la fundația lui George Soros, în 2016, când era candidat USB la Primăria Capitalei, a mărturisit, la Adevărul Live, că a fost sponsorizat de două ori de Fundaţia Soroş: prima dată personal, ca matematician, iar a doua oară a primit bani în numele fundaţiei pe care o conducea.

O altă controversă legată de Nicușor Dan este că ar avea are printre finanțatori  un afacerist pro-rus, Matei Păun, care i-ar fi sponsorizat, parțial, campania publicitară stradală, conform unei anchete Newsweek. De altfel, chiar șefa  sa de campanie, Ema Prisca, a fost surprinsă de paparazzi MediaFLUX alături de Matei Păun. Primarul Capitalei a spus public că are o relație de prietenie cu omul de afaceri, însă Păun a menționat că i-a negociat contractul de publicitate stradală, fără a menționa în ce calitate. Nici USR nu a dezvăluit date despre contract.

Totodată, discuțiile din spațiul public l-au plasat pe Nicușor Dan în apropierea lui Florian Coldea, fost șef operativ al SRI, pus sub control judiciar pentru trafic de influență. Una dintre conexiuni ar fi Ludovic Orban, fost angajat al firmei avocatului Doru Trăilă, cercetat alături de Coldea, unde fostul premier ar fi fost coleg cu Dumitru Dumbravă (fost șef ai Direcției Juridice a SRI, anchetat și el de DNA). Nicușor Dan a negat o posibilă legătură cu Florian Coldea,  însă generalul în rezervă l-a contrazis, menționând că s-au văzut "de câteva ori". 

Suspiciuni de apropiere de generalul Coldea au planat și asupra partidului pe care l-a fondat și care îl susține pe Nicușor Dan - USR - însă acestea au fost la nivel de supoziții sau declarații ale unor politicieni.

Cine e Gabriela Firea

Gabriela Firea (Vrânceanu) s-a născut pe 13 iulie 1972, în Bacău, unde a absolvit Liceul de Aviație Henri Coandă, specializarea aeronautică, în anul 1990. În anul 1994 a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, cu Licența în Filologie, specializarea Bibliologie și Știința Informării. De asemenea a mai obținut: o diplomă privind absolvirea cursului postuniversitar Management Bancar și Bursier, în anul 1998, la Academia de Studii Economice, Facultatea Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de valori; o diplomă de absolvire a cursului postuniversitar Mecanisme Valutare și Fiscale Internaționale, în 1999, tot la ASE, o diplomă de absolvire a cursului „Politică Externă și diplomație” în 2014, la Institutul Diplomatic Român, MAE, cât și un certificat de atestare a competențelor profesionale urmare a absolvirii Programului postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă în domeniul securității și apărării naționale „Securitate și bună guvernare”, în 2014, la Universitatea de Apărare „Carol I” , Colegiul Național de Apărare, conform CV-ului depus la Guvern.

Jurnalistă și scriitoare

În presă s-a lansat în anul 1990, lucrând ca reporter la „Săptămânalul Pur și Simplu Bacău”, apoi, între 1991-1992, a fost reporter la Cotidianul Azi București. Între 1992 și 1993 a fost redactor-prezentator la Radio Contact, iar între 1993-1999 a lucrat la TVR.

În ianuarie-februarie 2000 a fost consilier de relații publice al prim-ministrului Mugur Isărescu, apoi, până în decembrie, secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului, Departamentul pentru Comunicare.

În 2001 a revenit în presă și a lucrat până în 2009 ca editor-prezentator la Antena 1. Din 2005 până în octombrie 2011 a fost și director General la „Săptămâna Financiară”, „Financiarul”, Revista Felizia și realizator al „Săptămâna FInanciară”, la Antena 1. Între decembrie 2011 și iunie 2012 a fost realizator și prezentator al emisiunii „Știrea Zilei cu Gabriela Vrânceanu Firea”, la Antena 3.

Pe lângă activitatea publică, Gabriela Firea a scris două cărți de poezie și un roman, analizate pe larg de jurnaliștii Adevărul.

Evoluția politică

A intrat în politică în anul 2012, ca membru al Partidului Social Democrat, când a candidat și câștigat un loc în Senat, în colegiul 1 Ilfov, ca membru al Comisiei pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă și al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

În iunie 2016 candidează și câștigă alegerile locale pentru Primăria Generală a Capitalei, din parte PSD, cu 42,97% din voturi, în fața lui Nicușor Dan.

După ce a pierdut alegerile locale din 2020, devine senator PSD, fiind membră a Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, a Comisiei pentru Administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului, a Comisiei permanentă comună a Camerei Deputaților și a Senatului pentru relația cu UNESCO. În perioada august-noiembrie 2021 este vicepreședinte al Senatului, iar din noiembrie 2021 până pe 14 iulie 2023, ministră a Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, demisionând în urma scandalului „azilele groazei”.

În ce privește viața personală, Gabriela Vrânceanu s-a căsătorit în 1993 cu Răsvan Firea, care a decedat în  ianuarie 2010, la vârsta de 54 de ani, din cauza unui atac cerebral, la Fundeni. În urma acestei căsătorii are un băiat, Tudor Ștefan, născut în 1995. 

Gabriela Firea s-a recăsătorit în septembrie 2010 cu politicianul Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, cu care are doi băieți, David Petru (2012) și Zian Mihail (2015).

Azilele groazei și candidat din a doua încercare

Gabriela Firea care a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei, în 2016, din parte PSD, când lider al formațiunii era Liviu Dragnea, un an mai târziu cei doi fiind protagoniștii unui scandal. În anul 2018,  Firea anunţa public că Dragnea vrea să o „lichideze”, iar în 2021 spunea că a fost amenințată de Dragnea.

Gabriela Firea a demisionat, în luna iulie 2023, din funcţia de ministru al Familiei, în urma unui scandal legat de condițiile din mai multe azile pentru bătrâni. Tot atunci ea a anunțat că s-a autosuspendat din funcţiile de conducere deţinute în PSD la nivel central şi la Bucureşti, însă în noiembrie 2023 și-a reluat funcțiile în PSD.

Firea a afirmat în cadrul unui interviu televizat că nu are nici o implicare în scandalul ”azilele groazei”, iar Marcel Ciolacu i-a luat apărarea, precizând că „nenorocirile" de acolo erau cunoscute, fiind organizat şi „clocit" un atac cu câteva luni înainte ca el să fie numit în fruntea Guvernului. 

La nivelul partidului este cunoscută ca fiind protejata lui Paul Stănescu, secretar general al PSD, cu mare influență în rândul social-democraților. În ultimul an, a fost prezentată cu jumătate de gură drept candidat al formațiunii la Primăria Capitalei de liderul formațiunii. În primăvară acestui an, Marcel Ciolacu anunță că PSD și PNL vor avea candidat comun la București, în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu, Gabriela Firea și Sebastian Burduja, fiind desemnați responsabili de campania acestuia. După câteva săptămâni, Coaliția l-a retras pe Cîrstoiu din cauza unor probleme de incompatibilitate, iar PNL și PSD au mers pe varianta candidaților separați: Gabriela Firea și Sebastian Burduja.

Piedone, șef de restaurant

Primarul Sectorului 5, Cristian Victor Piedone Popescu, s-a născut pe 15 februarie 1963, în București, și a absolvit în anul 1995 Liceul ”Dimitrie Gusti”, din București. În 2002, la 39 de ani, a absolvit cursurile Universității din Petroșani, fiind licențiat în Științe Economice. 

După cum a relatat „Adevărul”, Cristian Popescu Piedone a lucrat ca ospătar în mai multe localuri și, deşi nu avea nici măcar studii liceale, a reuşit să promoveze până la nivel de şef de restaurant. Revoluţia l-a găsit şef de restaurant şi de complex hotelier pe litoral. În 1990, a deschis Restaurantul Ciocârlia, pe cheiul Dâmboviţei, vis-a-vis de Tribunalul Bucureşti. În 1994, a intrat în PSD (PDSR), aflat la guvernare la acea vreme. Ulterior, s-a înscris în PNŢCD, apoi în BND, partidul format de cei din Blocul Național Sindical. 

În anul 1996 a devenit consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 5 și, din 1998, șef Serviciu Corp Control, agent constatator, la Primăria Sectorului 6, ambele funcții deținute până în anul 2000. Apoi a ocupat funcțiile de director al Direcției Inspecție Generala din cadrul Primăriei Sectorului 6, președinte al Comisiei de Comerț și Protecția Consumatorului și consilier general în Consiliul General al Municipiului București, până în 2004. În perioada 2000-2005 a fost și realizator al emisiunii Protecția Cetățeanului la Prima TV.

 În 2005 a candidat la alegerile pentru Primăria Capitalei, susținut de BND, dar a pierdut în faţa candidatului PD, Adriean Videanu.

Din 2004 până în 2008 a fost consilier local al Consiliului Local al Sectorului 6, iar în 2008 a câștigat alegerile pentru Primăria Sectorului 4. Popular printre oameni, a candidat din nou la alegerile din 2012, din parte USL, dar avea să demisioneze în noiembrie 2015 după ce zeci de mii de oameni i-au cerut, în stradă, să plece în urma tragediei din Clubul Colectiv.

În ce privește viața sa personală, Cristian Popescu Piedone și soția sa, Iulia, au împreună doi copii, un băiat pe nume Vlad şi o fiică, Ana Maria.

Condamnat, eliberat și repus în funcție 

 A fost apoi reținut de DNA, fiind suspectat de abuz în serviciu în ancheta privind incendiul de la Clubul Colectiv din Capitală, dar eliberat câteva zile mai târziu.

În aprilie 2016 şi-a depus candidatura ca independent pentru un nou mandat de edil al  Sectorului 4, candidatură care avea să fie respinsă de către Tribunalul Bucureşti. În septembrie 2016 a fost pus sub acuzare pentru conflict de interese. În 2017, magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4 l-au condamnat la un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, însă instanţa a amânat executarea pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Ulterior, a fost condamnat la opt ani cu executare în Dosarul Colectiv, dar decizia nu era definitivă, așa că a decis să revină în politică și şi-a lansat candidatura la Primăria Sectorului 5, câștigând alegerile și fiind edil la această primărie până la condamnarea sa definitivă, la 4 ani de detenție, din mai 2022

A fost eliberat după un an si o lună și repus în funcție. 

Recent, în spațiul public au apărut mai multe anchete de presă legate de angajarea apropiaților săi în administrație. Întrebat în cadrul unui interviu televizat dacă este vorba de imoralitate, Piedone a spus: „Nu este nici imoralitate, cu cine aţi vrea să lucrez, cu toţi trădătorii? Voi sta lângă mine cu cei în care am încredere. Sunt singurul? Ia daţi o tură în toată România asta. Eu am puterea să mi-o asum, nu există nicio latură a incompatibilităţii”.  

Burduja, școlit la Harvard și inițiator al mitingului diasporei 

Sebastian Ioan Burduja, candidat al PNL la Primăria Capitalei, s-a născut pe 18 iunie, 1985, în București.

În 2008, Burduja a obținut licența în științe politice (cu merite deosebite și onoruri – calificativ maxim la lucrarea de diplomă – A+), la Stanford University. În 2011 a absolvit un master în Politici Publice și unul în Administrarea Afacerilor, la Harvard University, iar în 2019 devenit doctor în Economie și Afaceri Internaționale (susținut cu un calificativ excelent - Summa Cum Laude). 

În perioada 2006-2006, Sebastian Burduja a fost asistent de cercetare la Institutul de Afaceri Externe Freeman Spogli. În perioada 2009-2013, a fost președinte & membru fondator al Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS). A fost stagiar la organizația „National Endowment for Democracy”.(03-05 2007); Divizia pentru Mediu, Locuire și Planificare Spațială (06-08 2009); McKinsey & Company (05-08 2010).

Sebastian Burduja a fost președinte și Membru fondator al Fundației CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români, 08.2011-12.2015). A ocupat funcțiiile de consultant management strategic la Dalberg Global Development Advisors (09.2011-10.2012); specialist în Dezvoltare Socială, Regiunea Europa și Asia Centrală la Banca Mondială (11.2012-12.2015); managing partner la RISE Consortium – Romania Investment Solutions Experts (01.2017-12.2019), conform CV-ului său.

În anul 2019, Sebastian Burduja a devenit secretar de Stat la Ministerul Finanțelor Publice, funcție ocupată până în 2020. În decembrie 2020 a fost ales deputat al Partidului Național Liberal și este vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL) și președintele filialei PNL Sector 1 - București. În perioada 3 mai 2022 - 15 iunie 2023 a ocupat funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul României, iar apoi pe cea de ministru al Energiei, pe care o deține până în prezent.

În ce privește viața personală, Sebastian Burduja este căsătorit cu Emmaline Holly și au împreună „trei copii acasă și unul în ceruri”, după cum a povestit într-un podcast realizat de jurnalista Ionela Năstase.

Controverse

Sebastian Burduja a fost unul dintre inițiatorii mitingului diasporei din 10 august 2018, un clip prin care invita oamenii la protest atingând rapid peste un un milion de vizualizări.

O controversă care îl privește este legată de prezența tatălui său în consiliul administrativ al companiei Alro, la vremea când un pachet majoritar era deținută de un oligarh rus. Răspunzând unei întrebări, în cadrul unui interviu la DIGI 24, Burduja a spus: „Tatăl meu este tatăl meu și ce face dânsul să răspundă pentru asta. Pe de altă parte e acolo, cred că de cinci-șase ani de zile, a fost selectat competitiv”. Acesta spune că nu îi datorează tatălui său cariera politica.

„Compania respectivă este în România, nu este vizată de sancțiuni, produce aluminiu, este un producător important de aluminiu. Și încă o dată, cred că trebuie să încetăm, după 34 de ani, să judecăm o generație după faptele sau meritele altei generații. Sunt constant ținta unor atacuri care-l vizează pe tatăl meu și sunt și nefondate și cred că țin de altă epocă, cea a dosarelor de cadre, a originilor nesănătoase. Și în ceea ce mă privește atitudine mea, abordarea mea și faptele mele față de Federația rusă sunt extrem de certe”, a adăugat Sebastian Burduja.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite