Sondaj privind alegerile din București: Sebastian Burduja a depășit-o pe Gabriela Firea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj de opinie privind alegerile pentru primăria București, realizat săptămâna trecută de Jarding Global LLC, arată că Nicușor Dan rămâne în topul preferintelor, iar Sebastian Burduja a depășit-o pe Gabriela Firea.

Principalii candidați la Primăria București. FOTO: colaj Adevărul
Principalii candidați la Primăria București. FOTO: colaj Adevărul

Primarul în funcție Nicușor Dan s-a clasat pe primul loc, cu 27,6% din voturile celor chestionați, conform sondajului realizat de Jarding Global LLC.

Jarding Global LLC este o companie americană care oferă servicii complete de comunicare, strategie și consultanță politică, al cărui CEO și fondator este Steve Jarding, profesor la Harvard Kennedy School.

Participanții la sondajul realizat în intervalul 15-24 mai 2024 au răspuns la întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale și ar candida următorii, dumneavoastră pe cine ați vota drept primar general al Municipiului București?”

După Nicușor Dan, s-au clasat Sebastian Burduja cu 23,2%, urmat de Gabriela Firea cu 21,7%.

„Sebastian Burduja, candidatul PNL, crește în continuare, depășind pragul psihologic de 20% și ajungând pe locul 2 (diferență mică față de Gabriela Firea, locul 3)”, se arată în sondaj.

Cristian Popescu Piedone s-a clasat pe locul patru cu 17,4 %.

Sebastian Burduja a trecut pe locul II. FOTO: Jarding Global LLC
Sebastian Burduja a trecut pe locul II. FOTO: Jarding Global LLC


În ceea ce privește votul pentru Consiliul General al Municipiului București, PSD este în topul clasamentului cu 28,8 %, urmat de ADU cu 25,9 % și PNL cu 19,9 %. PPUSL este cotat cu 8,6%, iar AUR cu 7,1%.

„Se poate observa o cursă strânsă și pentru pozițiile din Consiliul General, cu trei partide care se bat pentru locul unu și alte două partide care vor trece pragul electoral”, se mai arată în sondaj.

În ceea ce privește prezența la vot, sursa citată arată „este imposibil de estimat prezența la urne cu exactitate”, însă vehiculează un procent de 45-48%. 

Pe de altă parte, 67% dintre cei chestionați în cadrul sondajului citat au susținut că sigur vor participa la alegerile locale. Aceștia au răspuns cu punctajul maxim - 10 - la întrebarea: „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, cât de sigur/ă sunteți că veți merge să votați? Acordați o notă de la 1 - 10, unde 1 înseamnă “sigur nu”, iar 10 înseamnă “sigur da”.

Alegeri strânse pentru Consiliul General. FOTO: Jarding Global LLC
Alegeri strânse pentru Consiliul General. FOTO: Jarding Global LLC

Sondaj reprezentantiv realizat prin telefon

Sondajul a fost realizat pe populația cu drept de vot din Municipiul București. Datele au fost colectate în intervalul 15-24 mai 2024.

Metoda de colectare a datelor a fost prin interviuri telefonice (CATI). Eșantion: 1189 interviuri.

Metodă de cercetare proprie.

Eșantion reprezentativ bazat pe datele demografice din București: selecția a fost realizată în baza criteriilor demografice principale (vârstă, sex, sector). Eșantionul a fost validat în baza recensământului populației din 2021 luând în considerare vârsta, sexul și sectorul.

Gradul maxim de eroare tolerată: 2%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite