Mureșan, în Parlamentul European: Tot ceea ce facem pentru Ucraina trebuie să facem și pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siegfried Mureșan (PNL) a solicitat în plenul Parlamentului European ca Rep. Moldova să aibă parte de un tratament în oglindă cu cel oferit Ucrainei, dat fiind că țara vecină e afectată, la rândul ei, de războiul declanșat de Rusia.

Siegfried Mureșan, la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Siegfried Mureșan, la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Am văzut cu toții anul acesta că putem să trăim în siguranță și stabilitate în interiorul granițelor Uniunii Europene doar dacă suntem înconjurați în vecinătatea estică de țări care sunt în siguranță, stabile, în care este pace. De aceea vă spun astăzi că lupta pe care oamenii din Ucraina o duc este de asemenea lupta noastră. Sprijinirea Ucrainei este lucrul corect de făcut. Este, de asemenea, în interesul fundamental al Uniunii Europene să sprijine Ucraina”, a afirmat eurodeputatul PNL, care deține și funcția de vicepreședinte al PPE. 

Am făcut multe anul acesta și cred că putem să fim mândri de ceea ce am făcut în ceea ce privește sancțiunile și în ceea ce privește sprijinul financiar. Cele 18 miliarde de euro propuse de Comisia Europeană vor ajuta statul ucrainean să funcționeze anul acesta, să plătească salariile și pensiile, să permită spitalelor și școlilor să funcționeze. Domnule comisar Hahn, vă mulțumesc pentru implicarea dumneavoastră personală în a face acest lucru posibil”, a completat euroalesul PNL.

Nevoia de sprijin pentru Ucraina

Am făcut multe, dar mai sunt multe de făcut. Nu avem nevoie de scuze pentru ceea ce nu poate fi făcut, ci avem nevoie de argumente și soluții cu privire la ceea ce poate fi făcut. Mai mult din punct de vedere al sancțiunilor, sprijin financiar atât cât este nevoie și să ne asigurăm că, încă înainte ca aderarea la Uniunea Europeană să fie posibilă, aducem Ucraina mai aproape de proiectele europene. Integrarea în Piața Unică va ajuta Ucraina și ne va ajuta și pe noi. Și să aplicăm principiul conform căruia orice facem pentru Ucraina să facem și pentru Republica Moldova.”, a mai afirmat Siegfried Mureșan, de la microfonul central.

Soluții pentru imigrația ilegală

Liberalul a precizat că săptămâna aceasta Parlamentul European va pregăti Consiliul European din 9-10 februarie, când se va discuta de migrația ilegală.

„Săptămâna aceasta, ne reunim în plenul Parlamentului European la Bruxelles.  Vom pregăti Consiliul European de pe 9 – 10 februarie care va trebui să vină în sfârșit soluții concrete privind migrația ilegală din Europa. Am văzut că discursul populist nu rezolvă situația. Este nevoie de soluții care să funcționeze în realitate. Vom pregăti, de asemenea, poziția Parlamentului European cu privire la Summitul UE – Ucraina care va avea loc la finalul săptămânii, la Kiev”, a punctat euroalesul.

De altfel, Mureșan a arătat că și cancelarul austriac, Karl Nehammer a fost sancționat pentru atitudinea sa: „Rezultatul alegerilor regionale de ieri din Austria Inferioară este un dezastru pentru cancelarul Karl Nehammer și pentru partidul său: Partidul cancelarului a pierdut majoritatea absolută în parlamentul regional; Partidul său a pierdut 10% față de alegerile anterioare. Partidul de extremă dreaptă a câștigat 10% față de alegerile anterioare; A pierdut atât de mult încât nu poate guverna doar cu Partidul Verzilor (cu care are coaliție la nivel federal) sau cu partidul liberal NEOS; Poate forma majoritate doar cu extrema dreaptă sau cu socialiștii”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite