Mureșan: Rezultatul alegerilor din Austria, un dezastru pentru Nehammer și partidul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a subliniat că rezultatul alegerilor regionale din Austria este o lecție pentru șeful Guvernului de la Viena și partidul său, după ce au copiat retorica extremei drepte pe tema migrației, exercitând dreptul de veto privind extinderea Schengen și aderarea României și a Bulgariei. 

Mureșan a subliniat că partidul lui Nehammer a copiat discursul extremei dreapte FOTO Arhivă
Mureșan a subliniat că partidul lui Nehammer a copiat discursul extremei dreapte FOTO Arhivă

Rezultatul alegerilor regionale de ieri din Austria Inferioară este un dezastru pentru cancelarul Karl Nehammer și pentru partidul său”, a susținut europarlamentarul român într-o postare pe Facebook, arătând că partidul cancelarului austriac a pierdut majoritatea absolută în parlamentul regional.

Potrivit eurodeputatului, partidul lui Karl Nehammer „a pierdut 10% față de alegerile anterioare”, iar „partidul de extremă dreaptă a câștigat 10% față de alegerile anterioare”, astfel că nu mai poate forma majoritatea anterioară pentru guvernarea țării. 

A pierdut atât de mult încât nu poate guverna doar cu Partidul Verzilor (cu care are coaliție la nivel federal) sau cu partidul liberal NEOS. Poate forma majoritate doar cu extrema dreaptă sau cu socialiștii”, a explicat Mureșan. 

Europarlamentarul a susținut că „acest rezultat dezastruos arată că strategia lui de a copia retorica extremei drepte, mai ales pe tema migrației, și de a folosi această temă în mod populist a fost greșită. Nu a dat roade. Este o lecție pentru el, dar și pentru orice alt politician care se gândește să copieze vreodată extrema dreaptă”.

„Copiind extrema dreaptă întărim extrema dreaptă. Extrema dreaptă trebuie combătută, nu trebuie copiată”, a conchis Mureșan. 

Scor dezastruos la alegerile regionale pentru partidul cancelarului austriac 

Partidul popular (OVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer a pierdut zece puncte în urma alegerilor regionale din Austria Inferioară, unde deținea majoritatea.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală și cea mai întinsă ca teritoriu. Landul încojoară capitala Viena, iar mulți oameni angajați în capitală locuiesc în orașe din apropiere, în Austria Inferioară. Înfrângerea de aici pentru OVP ar fi cu atât mai catastrofală cu cât land-ul este considerat un fief fortăreață a conservatorilor austrieci.

OVP a condus regiunea de la refondarea statului austriac după Război. Pe lângă o înfrângere istorică la nivel regional, OVP ar suferi și la nivel național dacă pierde în Austria Inferioară. Pierderea voturilor la nivel local ar putea să ducă la un efect semnificativ și asupra alegerilor naționale. Din acest punct de vedere, Austria Inferioară este relevantă geografic, economic și cultural. Datorită importanței ei, regiunea stabilește tendințele electorale și pentru alegerile la nivel federal, acestea urmând să aibă loc în toamna lui 2024.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite