Ministrul austriac de Interne, înainte de respingerea la Schengen: România, un partener de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, numea România partener de încredere într-o scrisoare adresată ambasadorului român în Austria, Emil Hurezeanu. La o distanță de câteva săptămâni, oficialul anunța că se opune aderării României la Schengen.

Ministrul austriac de interne: În România, Austria are un partener de încredere Foto: Profimedia
Ministrul austriac de interne: În România, Austria are un partener de încredere Foto: Profimedia

"În România, Austria are un partener de încredere pentru a face față provocărilor foarte diverse ale timpului nostru. Pentru aceasta vă sunt recunoscător", spunea ministrul austriac de Interne, într-o scrisoare adresată ambasadorului român în Austria, Emil Hurezeanu, potrivit Libertatea.ro.

Mesajul reprezenta un răspuns transmis pe 26 octombrie la invitaţia părţii române la recepţia organizată de 1 Decembrie.

Stimate domnule ambasador,  În primul rând, aș dori să vă mulțumesc pentru invitația călduroasă la recepția cu ocazia Zilei Naționale a României. Ziua Națională. Împărtășesc opinia dumneavoastră că în ultimii ani cooperarea bilaterală dintre România și Austria nu numai că s-a menținut, ci s-a adâncit.

Regret că nu pot accepta amabila dumneavoastră invitație din cauza obligațiilor mele de program. Ar fi fost o onoare pentru mine să sărbătoresc alături de dumneavoastră Ziua Națională a României. Prin urmare, aștept cu nerăbdare și mai mult vizita mea la București în noiembrie, în cadrul «Parteneriatului pentru Securitate», «Forum Salzburg» sub președinția României. Vă doresc o sărbătoare minunată și vă trimit salutări călduroase", transmitea Karner, menţionează sursa citată.

Ulterior, pe 18 noiembrie, reprezentantul Austriei în Consiliul JAI, for în care s-a votat aderarea României la Schengen, a anunţat că statul pe care îl reprezentă va vota negativ, motivând prin faptul că România ar fi una dintre rutele prin care migranţii ajung în Austria, date contrazise de instituţiile europene cu atribuţii în domeniu.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie a fost respinsă ca urmare a voturilor negative ale Olandei şi Austriei. Olanda a nuanţat decizia menţionând că votul viza doar Bulgaria însă a fost exprimat în acest mod din cauză că dosarele celor două state au fost analizate la pachet, până în prezent nefiind discutată decuplarea acestora.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite