Cine sunt „prietenii” României. Totul despre cancelarul Austriei și ministrul de Interne de la Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner sunt oficialii austrieci care s-au opus în mod vehement aderării României la Spațiul Schengen. Cei doi au intrat în politică de la vârste fragede și au bifat diferite funcții politice de-a lungul carierei.

Cine sunt Karl Nehammer și Gerhard Karner FOTO: Profimedia
Cine sunt Karl Nehammer și Gerhard Karner FOTO: Profimedia

Karl Nehammer a devenit cel de-al 32-lea cancelar al Austriei pe 6 decembrie 2021, anterior ocupând funcția de ministru de interne din 2020 până în 2021, secretar general al OVP din 2018 până în 2020 și membru al Consiliului Național din 2017 până în 2020.

Politicianul austriac s-a născut pe 18 octombrie 1972  și este în prezent președintele executiv al partidului federal al Partidului Popular Austriac. Acesta a crescut într-o familie politic conservatoare și catolică din Viena, iar potrivit publicației Web.de Nehammer a fost implicat în politică încă de la vârsta de 14 ani, când a luat parte la campania electorală a ÖVP. 

În anul 1992 acesta a absolvit liceul și s-a oferit voluntar timp de un an în Armată, cu servicii suplimentare până în 1996, urmând ca anul următor să obțină și gradul de locotenent. Din 1997, la vârsta de doar 25 de ani, Nehammer a lucrat ca instructor de formare pentru ofițerii de informații din cadrul Ministerului Federal al Apărării, dar și pentru Institutul de Formare Profesională (BFI) și Academia Politică a OVP (partidul popular Austriac).

Karl Nehammer a devenit activ în cadrul partidului imediat după ce a părăsit armata. Acesta a fost șef al departamentului de servicii și mobilizare din partid în perioada 2007-2008, șef al departamentului de formare și rețele din 2008-2009. Ulterior fiind numit director al asociației din Austria Inferioară a Academiei de partid, fiind considerat un apropiat al guvernatorului adjunct din acel timp, Wolfgang Sobotka.

În anul 2015, Nehammer a fost numit secretar general adjunct și purtător de cuvânt al organizației federale a Uniunii Muncitorilor Austrieci (ÖAAB), asociația sindicală a ÖVP. Un an mai târziu, acesta a preluat funcția de secretar general al ÖAAB, deținând această funcție până în ianuarie 2018. De asemenea, tot în 2016, acesta a fost ales președinte regional al ÖAAB Viena, iar din aprilie 2017 este președintele districtual al partidului ÖVP din Viena-Hietzing.

În timpul alegerilor federale din 2017, Nehammer a fost ales reprezentant al Vienei, urmând ca în timpul formării guvernului să fie membru al echipei de negociere a ÖVP în domeniul apărării. Ulterior, acesta a fost ales vicepreședintele al grupului parlamentar al ÖVP, dar și purtător de cuvânt. În anul 2018, Nehammer ajunge secretar general al ÖVP, potrivit sursei citate.

Karl Nehammer a ajuns cancelarul Austriei după demisia lui Sebastian Kurz din octombrie 2021 și demisia din funcție a următorului cancelar, Alexander Schallenberg. Pe 3 decembrie 2021, Nehammer a fost numit provizoriu lider al ÖVP și propus drept cancelar, urmând ca pe 6 decembrie să depună și jurământul în fața președintelui Austriei.

Apropierea de Rusia

Karl Nehammer a fost primul lider occidental care s-a întâlnit față în față cu președintele rus Vladimir Putin de la declanșarea „operațiunii speciale” în Ucraina. Cancelarul austriac a declarat la acea vreme că președintele rus are „propria logică de război” și a propus că va acționa ca un „constructor de poduri” între Moscova și Kiev, menționând că va face „tot ce este posibil pentru a face ca (nr: războiul) să înceteze”.

Din postura de stat neutru militar (neutralitate declarată la 1955, nu este membru NATO), Austria negocia, potrivit cancelarului, coridoare umanitare în Ucraina şi cerea încetarea războiului, nota CNN pe 11 aprilie. Chiar şi în noul context de securitate, Austria a fost printre statele care s-au opus vehement sancţiunilor asupra importurilor de gaze ruseşti. La câteva zile de la vizita la Moscova, cancelarul austriac cerea UE să caute sancţiuni care să afecteze Rusia, nu ţările blocului comunitar, invocând aborări similare ale Germaniei și Ungariei. Nu în ultimul rând, Austria a fost printre statele reticente cu privire la măsurile de limitare a circulaţiei ruşilor. De asemenea, de la izbucnirea războiului, Austria nu a trimis arme în Ucraina, în schimb a oferit ajutor umanitar și veste antiglonț și căști pentru civili.

Cine este Gerhard Karner, ministrul de interne de la Viena

Gerhard Karner, născut pe 13 noiembrie 1967, a devenit ministru de Interne în decembrie 2021, după ce Karl Nehammer a preluat funcția de cancelar al Austriei. Politicianul austriac și-a petrecut copilăria în St. Gotthard, municipiului Texingtal, unde a absolvit și liceul.

Acesta și-a început cariera politică ca consilier local în Texingtal, în anul 1995, urmând ca în aprilie 2003 să devină membru  al legislativului statului din Austria Inferioară. În perioada 2003-2015, Karner a fost numit director general al Partidului Popular din Austria Inferioară (VPNÖ), iar în 2015 a devenit primar al orașului Texingtal, funcție pe care a păstrat-o până în anul 2021.

Gerhard Karner se află în mijlocul unui scandal pe plan intern în urma unor acuzații de plagiat. Stefan Weber, cunoscut în Austria drept „vânător de plagiate”, a lansat acuzații cu privire la lucrarea de doctorat a oficialului de la Viena. Potrivit acestuia, politicianul ar fi plagiat aproape toată partea teoretică din lucrarea sa.

Ministrul austriac de Interne neagă acuzațiile la adresa sa și susține că „întreaga lucrare a fost scrisă în conformitate cu bunele practici științifice”. Presa din Austria arată că ministrul a invocat o „activitate intensivă de cercetare”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite