Ministru în Guvernul de la Budapesta: Este important ca UDMR să aibă rezultate bune în alegeri şi să poată participa din nou la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ungar al construcţiilor şi transporturilor, János Lázár, a arătat într-un interviu acordat la Cluj-Napoca, că UDMR trebuie să aibă rezultate bune la alegerile europene, locale şi parlamentare din acest an, astfel încât, dacă va fi cazul, să poată participa din nou la guvernarea de la Bucureşti. 

Congresul UDMR FOTO Biro Istvan / Arhivă
Congresul UDMR FOTO Biro Istvan / Arhivă

„Budapesta nu se amestecă în modul în care maghiarii din Transilvania îşi stabilesc propriul viitor, chestiunea ţine de maghiarii care trăiesc acolo, le oferă doar ajutorul. (...) Maghiarii trebuie să îşi dea seama că noi nu putem vota în locul lor. Nu pot să o facă nici politicienii UDMR, fiecare dispune de un vot, aşadar toţi cei care vor să îşi apere interesele naţionale trebuie să se prezinte la vot şi să-şi facă alegerea”, a susținut ministrul ungar al construcţiilor şi transporturilor, János Lázár, într-un interviu pentru Maszol.ro, citat de News

Reprezentantul guvernului condus de Viktor Orban s-a arătat încrezător pe capacitatea de negociere a UDMR, considerând că uniunea şi în special preşedintele Hunor Kelemen sunt respectați şi de elita politică românească.

„În ultimii 15 ani, maghiarii din Transilvania au produs o nouă generaţie de lideri politici care au autoritate şi prestigiu, inclusiv liderii locali, primarii, deputaţii, senatorii, membrii guvernului, o generaţie care are locul, rolul şi importanţa ei în politica românească”, a subliniat János Lázár.

El a precizat că, deşi nu mai fac parte din aceeaşi familie de partide, Fidesz caută să aibă relaţii echilibrate cu UDMR, bazate pe respect şi apreciere reciprocă, şi se fereşte să se amestece în treburile UDMR sau în politica maghiară din Transilvania.

Despre speculaţiile potrivit cărora s-ar putea forma un fel de cooperare între Fidesz şi formaţiunea naţionalistă românească AUR, în cadrul taberei conservatoare europene,  ministrul a spus: „Este o greşeală gravă să se presupună că premierul Ungariei ar putea fi ocolit în spaţiul politic conservator. În spaţiul conservator european, Viktor Orbán este o figură politică de neocolit”, a spus ministrul. 

De altfel, privind speculațiile, János Lázár a declarat: „cine este duşmanul maghiarilor este duşmanul Ungariei, iar duşmanul UDMR este duşmanul Fidesz”. În această privinţă, el consideră pertinent ceea ce a afirmat deja Hunor Kelemen, şi anume că AUR este un pericol pentru maghiari.

Problema Schengen

„Maghiarii trebuie să-şi unească forţele pentru a încerca să împiedice, cu mijloacele de care dispun, înaintarea unui partid antimaghiar, de exemplu ajutând la consolidarea UDMR”, a mai subliniat politicianul Fidesz, arătând că interesul comun al Ungariei şi al României este să îmbunătăţească interconectarea infrastructurii de transport şi să desfiinţeze graniţa Schengen.

Prin urmare, potrivit politicianului, unul dintre obiectivele majore ale preşedinţiei ungare a UE este eliminarea tuturor obstacolelor din calea aderării României la Schengen, considerând incorect modul în care Bruxelles-ul şi Uniunea Europeană au tratat România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite