Șeful UDMR, despre comasarea europarlamentarelor cu localele: Ar fi un haos administrativ

0
Publicat:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, referitor la comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare că un asemenea demers poate crea un haos administrativ, în timp ce argumentul financiar susținut de PNL, ar fi unul populist.

Kelemen Hunor a negat că UDMR ar avea resentimente față de PNL FOTO gov.ro
Kelemen Hunor a negat că UDMR ar avea resentimente față de PNL FOTO gov.ro

Nu contează dacă noi suntem de acord sau nu suntem de acord, că ei au o majoritate confortabilă în acest moment, în Parlament și Guvernul decide momentul alegerilor, dar eu vă spun altceva. Sigur, se poate aproape orice, dacă Constituția îți permite. Nu poți să scurtezi mandatul aleșilor locali, dar poți să aduci alegerile pe 9 iunie, dacă dorești și cei care vor fi aleși vor aștepta trei luni și jumătate ca să preia mandatele.

Vă dați seama ce haos administrativ ar fi în această țară, ce catastrofă de trei luni și jumătate. Unii aleși care așteaptă să intre în consiliile locale și județene, inclusiv primari care vor câștiga, primari noi, cei care sunt în funcție au pierdut, nu vor mai face nimic, cei care sunt în funcție și știu că au câștigat și merg mai departe nu vor avea posibilitatea, fiindcă în Consiliul Local totuși se schimbă, trei luni și jumătate se vor negocia majorități în toate autoritățile locale.(...) Pe de altă parte, noi nu vom discuta teme europene”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la RFI.

Președintele UDMR a susținut pe de altă parte că scenariul comasării „primului tur de la prezidențiale cu cele locale” ar aduce mai puține daune sociale, dar argumentul financiar susținut de PNL „e unul populist”.

Poate cele mai puține daune sociale, politice, am avea dacă am comasa localele cu prezidențialele și atunci vorbim de o singură instituție, vorbim despre o apropiere a celor două tipuri de alegeri sau mergi și faci toate alegerile la locul potrivit. Din acest punct de vedere orice este posibil. Dor că vedem improvizări, într-o săptămână așa, a doua săptămână invers, după care mai inventăm ceva. Deci este absolut jenant de la o majoritate de 60% să țină societatea într-o astfel de nesiguranță și instabilitate”, a mai afirmat liderul UDMR.

Democrația costă

„Oportunitate politică văd, dar forțat această oportunitate, locale cu primul tur la prezidențiale și asta din punct de vedere politic are și un argument și o rațiune știind ce majoritate se va forma la parlamentare și poți să mai iei din elanul de la AUR și de la Șoșoacă. Asta se poate. Restul nu văd o mare oportunitate.

Dacă vorbim financiar, e populism, că au zis liberalii: domnule, financiar. Nu, democrația costă. Din 20 în 20 de ani, în România ne vom trezi cu o astfel de situație, toate alegerile se vor organiza într-un singur an, dacă nu intervine ceva la parlamentare, alegeri anticipate, ceea ce am propus eu anul trecut și nu au acceptat”, a explicat oficialul.

Hunor: Un Guvern PSD-PNL-UDMR ar fi o soluție, cât de cât

Preşedintele formațiunii politice a vorbit despre o revenire a UDMR- lui la guvernare, și a afirmat că soluție pentru ei ar fi „în formula actuală, PSD-PNL”.

Dacă mă uit la ceea ce se întâmplă și cam ce ne așteaptă, alte formule decât formula actuală, PSD-PNL, dar nu cu 60%, dar o majoritate extrem de subțire sau aproape de majoritate vom avea. Și atunci, sigur, cu o intrare a noastră eventual la guvernare, dacă condițiile vor fi îndeplinite și în primul rând dacă noi vom avea un rezultat pe care noi îl propunem, atunci se poate consolida o stabilitate, dar discuțiile în acest moment sunt mult prea premature, prima dată trebuie să vedem ce vor vota românii. Dar asta ar fi o soluție, cât de cât”, a spus Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a negat că formațiunea sa ar avea resentimente față de PNL, după ieșirea de la guvernare, dar a admis că nu există un dialog, la nivel național.

Nu s-a deteriorat, pur și simplu nu funcționează, nu avem un dialog. Avem o relație instituțională, dar un dialog într-adevăr nu avem. La autoritățile locale, în diferite zone, da, există o colaborare strânsă, are un istoric și sunt convins că are și un viitor colaborarea, dar la nivel național, când ne vedem, mai vorbim, rar ne vedem, deci rar vorbim, dar nu pot să spun că s-a deteriorat. Pur și simplu, eu văd că colegii noștri liberali au așa de multe probleme interne, că nu au timp pentru altceva”, a susținut Hunor.

Predicțiile post-2024

Kelemen Hunor nu ia în calcul încă formarea unei coaliții guvernamentale PNL-USR-UDMR, deoarece nu se știe încă concret cine va câștiga alegerile și care va fi strategia USR-ului.

E mult prea devreme să vorbim despre astfel de formule, fiindcă încă nu știm USR-ul unde se va așeza, cu ce mesaje va merge, nu știu cine va câștiga alegerile, dar dacă mergem pe cifrele actuale, PSD-ul va câștiga alegerile și atunci este absolut normal să dai posibilitatea celui care a câștigat alegerile să formeze o majoritate. Dacă nu reușește, e o altă discuție, dar cum ei merg împreună, PSD și PNL, sigur că ei împreună vor căuta să formeze o majoritate. PNL-ul nu are altă posibilitate, unde să meargă și când să meargă, dacă ar vrea să meargă undeva. Nici nu cred că vor și nu prea au unde să meargă, deci ei rămân cu PSD-ul și după 2024”, a afirmat preşedintele UDMR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite