Joc dublu al UDMR și al PSD. Uniunea, fără miniștri, dar cu un picior la guvernare

0
Publicat:

UDMR, deși criticat dur de unii social-democrați, cum s-a întâmplat în cazul proiectelor privind autonomia din așa-zisul Ținut Secuiesc, e lăsat să aibă prefecți și subprefecți de PSD, fiind și un aliat de nădejde al guvernării în momente importante.

Kelemen Hunor și Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos
Kelemen Hunor și Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos

PSD-ul, prin vocea lui Marcel Ciolacu (premier) și Alfred Simonis (președinte interimar al Camerei Deputaților), a avut o răbufnire mai degrabă cu tentă electorală în ceea ce privește trei proiecte depuse de doi parlamentari aleși pe listele UDMR, dar membri ai altor partide maghiare, prin care solicitau autonomia Ținutului Secuiesc, dar și autonomie culturală pentru maghiari. Deși nu era vreun pericol al adoptării lor tacite, PSD a mobilizat tot Parlamentul pentru a le respinge, exact între Crăciun și Anul Nou. Parlamentarii Uniunii, deși nu au semnat proiectul de lege, pentru a nu strica relația cu forțele Puterii, l-au votat la ambele foruri, un semnal că sunt interesați de soarta maghiarilor, susțin surse din conducerea Uniunii.

UDMR are în continuare nu mai puțin de 14 prefecți și subprefecți. Prefecții sunt în județele Arad, Covasna, Harghita și Sălaj (județ de un provine, de exemplu, secretarul general al PNL), în timp ce o poziție de subprefect au județe ca Bihor, Cluj sau municipiul București, precum și în alte șapte unități-administrativ teritoriale. Inclusiv la centru Uniunea și-a păstrat o parte dintre funcții. De exemplu, la Ministerul Educației e în continuare lăsat secretarul de stat al UDMR, dar și la Ministerul Finanțelor, unde a rămas pe poziții Gyorghy Attila. Inclusiv la împărțirea funcțiilor pentru conducerea ASF și Curtea de Conturi, de altfel afaceri pur ale Coaliției PSD-PNL, UDMR a primit câte o funcție generos remunerată.

Într-o analiză publicată pe Facebook, Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, preciza că UDMR nu e oficial la guvernare, dar sunt bine ancorați în funcții. „După mult timp, UDMR merge puțin în opoziție. Sigur, și-a păstrat prefecții și subprefecții și cred că toți directorii din administrația centrală și locală. Și cred că participă la complexul puterii underground, așa cum sunt obișnuiți și atunci când sunt, formal, în coaliție”, sublinia Dîncu.

Fără susținerea unei moțiuni de cenzură

Tot UDMR, în ciuda unor săgeți trimise periodic foștilor colegi din PSD și PNL, nu a vrut să-și pună semnăturile pe vreo moțiune de cenzură. Un moment oportun a fost în septembrie, când Guvernul Ciolacu și-a angajat răspunderea pe legea privind măsurile de austeritate bugetară și cele prin care creșteau noi taxe. Iar Uniunea era un actor politic în depunerea moțiunii de cenzură, fără a fi nevoie de voturile AUR.

Mai mult, la o parte din voturile importante, partidul condus de Kelemen Hunor votează la unison cu formațiunile Coaliției. Ultima dată când au pus umărul la proiecte importante ale Puterii a fost în urmă cu două săptămâni, când deși partide de opoziție ca USR sau Forța Dreptei au votat contra bugetului de stat și bugetului asigurărilor de stat, Uniunea a votat pentru adoptarea ambelor inițiative.

Potrivit informațiilor „Adevărul“, relația UDMR este în prezent una de colaborare cu aripa PSD a guvernării, în timp ce între aleșii Uniunii și liberali relația este mai rece, PNL și Klaus Iohannis fiind văzuți ca vinovați pentru scoaterea partidului lui Kelemen Hunor din funcțiile ministeriale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite