Marius Budăi a demisionat din funcția de ministru al Muncii. Reacţia lui Ciolacu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Budăi demisionează din funcția de ministru al Muncii. Conducerea interimară ar urma să fie preluată de vicepremierul Marian Neacșu, potrivit surselor „Adevărul”.

Demisia este urmare a scandalului privind azilele groazei. Foto:Inquam
Demisia este urmare a scandalului privind azilele groazei. Foto:Inquam

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a confirmat demisia, menționând că este un gest de onoare, "reacția firească a unui decident politic într-o asemenea criză".

"Este un gest de onoare, pentru care îi mulțumesc și sunt convins că aceasta este reacția firească a unui decident politic într-o asemenea criză. Este reacţia firească în orice democraţie consolidată a Europei”, a afirmat Ciolacu.

Zilele trecute, întrebat despre o eventuală demisie, Marius Budăi respingea această variantă,

Conducerea interimară a Ministerului Muncii ar urma să fie preluată de vicepremierul Marian Neacșu după demisia lui Marius Budăi, potrivit unor surse guvernamentale.

Scandalul „azilelor groazei”

Demisia vine după dezvăluirile mass-media privind azilele din Voluntari, unde zeci de bătrâni și persoane cu afecțiuni ar fi fost agresate și înfometate.

Centrul de Resurse Juridice ar fi făcut mai multe sesizări, inclusiv la nivelul ministerului Muncii, cu privire la situația din azilele din Voluntari, însă cu toate acestea centrele au continuat să funcționeze.

Mai mult, ministru ar fi retras dreptul ONG-ului de a face controale la astfel de centre, potrivit CRJ.

Totul a pornit de la o investigație de presă publicată la începutul anului de Buletin de București și Centrul de Investigații Media, care arăta tratamentul la care erau supuse persoanele din mai multe azile din Voluntari. 

Ulterior, pe 4 iulie, DIICOT a făcut percheziții, 26 de persoane fiind anchetate, acesta fiind și momentul în care scandalul a luat amploare.

DNA a intrat pe fir

În paralel, DNA a demarat o investigație privind posibile fapte de corupție cu privire la funcționarea acestor centre.

Potrivit surselor „Adevărul”, procurorii DNA fac, joi, percheziții într-un dosar de corupție, la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS), din subordinea Ministerului Muncii, fiind vizați funcționari publici în cazul „azilelor groazei”. 

Funcționarii vizați ar fi anunțat conducerea centrului "Armonia" privind efectuarea unor controale. Mai mult, aceștia ar fi instruit conducerea centrului cu privire la modalitatea în care să ascundă diferite nereguli. Ulterior, în urma controalelor nu s-ar fi depistat probleme, autorizaţia de funcţionare a azilului fiind prelungita recent, la începutul lunii iunie, potrivit informaţiilor Adevărul. 

Şefa Agenției Județeană de Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS) a demisionat în urmă cu câteva zile. Demisii au fost şi în cadrul altor instituţii cu atribuţii în domeniu, printre care DSP Ilfov, IPJ Ilfov, Poliţia Locală Voluntari.

Anchetele jurnalistice prezentate de publicaţiile menţionate au plasat-o şi pe Gabriela Firea în apropierea unor persoane cu legături cu centrele vizate, una fiind chiar sora ministrului, care ar fi activat o perioadă în zona de asistenţă socială din judeţul Ilfov şi chiar din Voluntari, iar celalaltă consiliera acesteia, Ligia Gheorghe, care a făcut parte din conducerea asociaţiei care coordona unul dintre centre. Ministrul susţine că nu avea cunoştinţă despre cum funcţionau azilele.

Şi cel care administrează oraşul Voluntari, primarul Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea, susţine că nu avea informaţii despre centre, deşi investigaţiile jurnalistice au arătat că instituţiile din subordinea acestuia ar fi fost sesizate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite