DNA a intrat pe fir în scandalul azilelor groazei: dosar de corupţie pentru controale ineficiente SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA fac joi percheziții la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS). Potrivit surselor „Adevărul”, ar fi vizați funcționari ai agenției care nu și-ar fi îndeplinit sarcinile cu privire la centrul Armonia.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

UPDATE DNA a transmis un comunicat oficial cu privire la percheziții:

 "Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass-media, Biroul de Informare și Relații Publice confirmă că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează infracțiuni asimilate celor de corupție și de fals, presupus a fi comise de mai mulți funcționari publici, în cursul anului 2023, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu vizând controlul modului de funcționare a unor centre de îngrijire și asistență pentru persoanele cu dizabilități.

În cursul zilei de 13 iulie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, s-au efectuat percheziții domiciliare în trei locații (sediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov și domiciliile unor persoane fizice) situate în municipiul București. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române",  transmist procurorii.

Potrivit surselor „Adevărul”, procurorii DNA fac percheziții într-un dosar de corupție, la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS), fiind vizați funcționari publici în cazul „azilelor groazei”.

Funcționarii vizați ar fi anunțat conducerea centrului Armonia privind controalele. Mai mult, aceștia ar fi instruit conducerea centrului cu privire la modalitatea în care să ascundă diferite nereguli. Ulterior, în urma controalelor recente nu s-ar fi depistat probleme, iar centrul a fi continuat să funcţioneze.

Azilele groazei: Poliția și DIICOT s-au autosesizat

Poliția și DIICOT s-au autosesizat încă din luna februarie a acestui an referitor la situația din unele centre pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile. 

Legea arată că instituția care trebuie să controleze standardele în centrele pentru instituționalizarea persoanelor vulnerabile sunt Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Potrivit Agerpres, au fost efectuate controale la cele două centre rezidențiale din Ilfov, cele mai recente fiind pe 26 ianuarie și 15 februarie. În urma controalelor respective s-au dat amenzi pe motive de nerespectarea igienei, rezultatele fiind trimise la Ministerul Sănătății, mai exact la Inspecția Sanitară de Stat.

Ciolacu anunță verificări în toate azilele din țară

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în urma anchetei, controale în azilele din toată țara. 

Premierul României a cerut schimbări legislative privind funcționarea azilelor, după ancheta DIICOT care a scos la iveală că 98 de bătrâni din astfel de centre au fost înfometați, bătuți și au rămas fără pensii sau apartamente.

Printre primele persoane care au plecat acasă sunt şeful DSP Ilfov, Gabriel Negulescu, preşedintele Agenției Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPDPD), Mihai Tomescu, vicepreşedintele instituţiei, Adela Crăciun, şi şefa Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), Cristina Elena Anton. Directoarea DGASPC Sector 3, Mihaela Ungureanu, a fost suspendată din funcţie. Ulterior, au demisionat şi şefii IPJ Ilfov şi ai Poliţiei Locale Voluntari.

Anchetele jurnalistice prezentate de Centrul de Investigaţii Media şi Buletin de Bucureşti au plasat-o şi pe Gabriela Firea în apropierea unor persoane cu legături cu centrele vizate, una fiind chiar sora ministrului, care ar fi activat o perioadă în zona de asistenţă socială din judeţul Ilfov şi chiar din Voluntari, iar celalaltă consiliera acesteia, Ligia Gheorghe, care a făcut parte din conducerea asociaţiei care coordona unul dintre centre. Ministrul susţine că nu avea cunoştinţă despre cum funcţionau azilele.

Şi cel care administrează oraşul Voluntari, primarul Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea, susţine că nu avea informaţii despre centre, deşi investigaţiile jurnalistice au arătat că instituţiile din subordinea acestuia ar fi fost sesizate.

Întrebat dacă ar trebui demisii politice, Iohannis a precizat: „Nu știu cine e vinovat politic, sper ca aceia care sunt în poziții să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite