Marcel Ciolacu garantează că România va intra în Schengen terestru până la finalul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu, a declarat, luni seară, că România va adera complet la Schengen până la finalul acestui an. Potrivit premierului, începând cu anul viitor, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru SUA, iar în 2026 țara noastră va intra în OCDE.

Marcel Ciolacu: Nimeni nu o să mai întoarcă România din drumul ei Foto: Arhivă
Marcel Ciolacu: Nimeni nu o să mai întoarcă România din drumul ei Foto: Arhivă

Cu președinta Comisiei Europene o să mă văd, cu președinta Parlamentului European. În acest moment nu este confirmată întâlnirea cu cancelarul Nehamer”,  a declarat premierul Marcel Ciolacu la Antena 3, în contextul Congresului PPE care se va organiza pe 6 şi 7 martie la București, și la care va participa și cancelarul Austriei, Karl Nehammer.  

Prim-ministrul a afirmat că este sigur că România va intra în Schengen și cu frontiere terestre până la sfârșitul anului.

România peste o lună de zile va intra aerian şi maritim (în Spaţiul Schengen n.r.). Normal că va trebui o atenţie şi mai mare, vor fi provocări și mai mari, fiind la început. Eu vă garantez că până la sfârşitul anului acesta, România va intra în Schengen terestru. Fiindcă este și normal să intre”, a precizat premierul, după ce a fost întrebat cum va încerca să pună problema aderării complete la Schengen, în cazul unei întâlniri cu omologul austriac.

Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner, a declarat, marți, că țara sa va aștepta rezultatele deschiderii spațiului Schengen pentru Bulgaria și România pe calea aeriană și navală, și abia apoi va reflecta asupra deschiderii frontierelor terestre.

Ciolacu: Nimeni nu o să mai întoarcă România din drumul ei

Premierul Marcel Ciolacu a menționat că de anul viitor românii nu vor mai avea nevoie vize pentru SUA, iar în 2026, țara noastră va fi membră a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

„Anul viitor, România nu va mai avea vize cu America, iar în anul 2026, România va intra în OECD (în română OCDE n.r.) , cel mai important proiect de țară al României este aderarea la OECD”, a subliniat prim-ministrul, adăugând că aceste trei proiecte naționale „sunt cele mai importante lucruri pe care le au de făcut decidenții din România în acest moment”.

Premierul a declarat că, odată cu aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, vor veni și cele mai mari investiții.

Ca să realizăm aceste lucruri este să facem reformele din PNRR, care sunt suprapuse cu reformele pentru aderarea la OECD. În momentul în care am intrat la OECD, România este alături de toate statele dezvoltate din lume, poate să vină oricine (...), nimeni nu o să mai întoarcă România din drumul ei. Vor veni cele mai mari investiții odată cu aderarea, fiindcă e un mecanism în OECD, se face upgrade ca la softurile la calculator, la două-trei luni, ca să fii alături de statele dezvoltate. Acesta e viitorul României și noi trebuie să luptăm pentru acest viitor”, a mai spus Marcel Ciolacu.

OCDE este un for interguvernamental, cu sediul la Paris, Franța, care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.  OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al doilea Război Mondial. Convenția care a consfințit transformarea OECE în OCDE a fost semnată la 14 decembrie 1960 la Paris și a intrat în vigoare la 30 septembrie 1961.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite