Marcel Ciolacu și-a luat viză pentru SUA: Împreună, putem atinge obiectivul ca din 2025 românii să călătorească fără vize

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, că s-a alăturat demersului privind coborârea ratei refuz a vizelor pentru Statele Unite ale Americii sub 3%, astfel încât țara noastră să fie acceptată în programul de eliminare a vizelor.

Marcel Ciolacu a îndemnat alăturarea la demersul pentru eliminarea vizelor de SUA Foto: Arhivă
Marcel Ciolacu a îndemnat alăturarea la demersul pentru eliminarea vizelor de SUA Foto: Arhivă

„M-am alăturat românilor care în aceste zile își iau vize pentru #SUA, chiar dacă nu intenționează să călătorească în următoarea perioadă. Scopul demersului nostru este de a coborî rata respingerilor sub 3% pentru a îndeplini astfel condițiile eliminării vizelor pentru State Unite ale Americii”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Premierul a transmis un îndemn românilor, să se alăture acestui efort pentru eliminarea vizelor de SUA.

„Avem un Parteneriat strategic cu Statele Unite puternic și vă invit pe toți cei care îndepliniți #condițiile pentru obținerea vizei să vă alăturați acestei acțiuni. Împreună, putem atinge obiectivul ca din 2025 românii să călătorească fără vize în SUA”, a adăugat Ciolacu.

Prim-ministrul a postat și o fotografie, alături de ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, de la momentul în care și-a ridicat viza.

În 2023, rata de refuz a fost la cel mai scăzut nivel 

Ambasada României în Statele Unite ale Americii (SUA) a anunțat, acum circa două săptămâni, că în 2023 rata de refuz a vizelor a înregistrat cel mai mic nivel din toată istoria relației bilaterale dintre România și Statele Unite. 

Astfel, potrivit Ambasadei României în SUA informează  rata de refuz a vizelor B1/B2 a fost de 8,79% în perioada 1 octombrie 2022 – 30 septembrie 2023, conform situației publicate de Departamentul de Stat al SUA.

Acest nivel a fost cel mai mic din toată istoria relațiilor de colaborare dintre România și America. 

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a afirmat că optimist cu privire la șansele de includere a României în programul Visa Waiver.

Mai este un drum lung, dar suntem foarte optimiști întrucât există o intenție politică reală de a include România în Visa Waiver Program, iar ambele guverne sunt pe deplin angajate ca toate cerințele programului de scutire de viză să fie îndeplinite. Dacă totul merge conform planului și nu apar dificultăți majore, putem estima că România va face parte din programul american de scutire de viză anul viitor”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite. 

Astfel, din 2025, românii ar putea călători fără viză în SUA, dacă țara noastră va îndeplini criteriile pentru a fi acceptată în acest program până pe 30 septembrie 2024. 

Important este ca anul acesta rata de refuz pentru vizele de tip B1/B2, afaceri și turism, să scadă sub 3%. ONG-urile care pledează pentru includerea țării noastre în program au explicat că un impact semnificativ asupra acestei cifre o pot avea solicitările de reînnoire a vizei, fiindcă în cazul acestora rata de respingere este mai mică de 1%. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite