Liderii Coaliției anunță forma finală a pensiilor speciale. Supraimpozitare de 30% și creșterea vârstei de pensionare, printre amendamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au anunțat modificările la proiectul privind reforma pensiilor speciale, fiind decisă creșterea vârstei de pensionare, gradual, la 65 de ani, supraimpozitarea cu 30% în anumite cazuri, dar și eliminarea unor categorii de pensii speciale.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO: Inquam Photos

UPDATE Modificările care au loc, prin amendamentele anunțate, ar fi: 

-  aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut (6.789 de lei) utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității, adică;

creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe (eșalonat până în 2035);

- rămân fără pensie mai multe categorii de persoane care până în prezent beneficiau de pensii de serviciu (personalul asimilat, respectiv personalul de specialitate juridiciar asimilat judecatorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari);

- crește vechimea minimă în specialitate, eșalonat, de la 15 ani la 25 ani, pentru Curtea de Conturi, diplomați, funcționari parlamentari, începând de la 15 ani din ianuarie 2024 și crescând până în ianuarie 2034, la 25 de ani;

- are loc reajustarea procentului aferent unei baze de calcul de la 80% la 65%, pentru toate categoriile de beneficiari, respectiv: personalul auxiliar din instanțele judecătorești, auditorii externi, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic, membrii corpului diplomatic și consular. Vor fi exceptate pensiile magistraților, protejate de deciziile Curții Constituționale a României;

- vor fi plafonate veniturile din pensie pentru magistrați. Celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017, conform OUG nr. 59/2017;

- nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate;

- interzicerea cumulării de pensii speciale;

- Guvernul va veni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri.

---

„Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coaliția de guvernare și le asumă, corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a transmis Nicolae Ciucă.

Amendamentele la proiectul de lege privind pensiile speciale prevăd corelarea vârstei standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile sau reducerea numărului beneficiarilor pensiilor de serviciu.

Un alt amendament prevede că „veniturile din pensie trebuie să fie proporționale contribuției la sistemul public și nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate”.

„Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va crește eșalonat la 300 de luni. Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari”, a transmis premierul pe Facebook.

În ceea ce privește pensiile aflate în plată, premierul a transmis că „se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității”.

De asemenea, printr-o altă propunere se „elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraților odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate”.

„În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri”, arată Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului a precizat că aceste amendamente vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles.

„Alături de Legea Pensiilor și Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să și-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate și echitate sistemului public de salarii și pensii”, a punctat Nicolae Ciucă.

Ciolacu: Modificările au ca scop eliminarea unor abuzuri

Președintele Camerei Deputaților a precizat, într-o postare pe Facebook, că modificările aduse la legea pensiilor speciale „au ca scop eliminarea unor abuzuri și inechități care au durat prea multă vreme”.

„Mi-am asumat public acest rol și sunt decis să merg până la capăt”, a punctat Marcel Ciolacu.

Social democratului a subliniat că „ținta tuturor celor care am lucrat la aceste soluții este ca principiul contributivității să primeze în întreg sistemul de pensii publice”.

„Astfel, de acum înainte, nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-și aranjeze din pix pensii uriașe, mai mari decât venitul din activitatea profesională. Totodată, ne asigură că îndeplinim și condițiile necesare pentru ca, odată adoptate toate modificările pe tema pensiilor speciale, România să poată primi o tranșă de peste 3 miliarde de euro din PNRR. Avem o nevoie uriașă de acești bani pentru investiții în sisteme publice esențiale, precum Educația și Sănătatea”, a transmis Marcel Ciolacu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite