Iohannis participă la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest

0
0

Președintele Klaus Iohannis participă marți la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, organizat în Tirana, Republica Albania. Statele participante vor adopta o declarație care afirmă sprijinul UE față de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest. 

Președintele Klaus Iohannis va participa la Summitul UE-Balcanii de Vest FOTO Arhivă
Președintele Klaus Iohannis va participa la Summitul UE-Balcanii de Vest FOTO Arhivă

Administrația Prezidențială a anunțat că „reședintele României, Klaus Iohannis, va participa marți, 6 decembrie 2022, la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se va desfășura la Tirana, în Republica Albania”, fiind „primul eveniment de acest gen organizat într-o capitală din regiune, fapt care reconfirmă angajamentul european în raport cu statele din Balcanii de Vest”.

Potrivit sursei citate, „reuniunea la nivel înalt va constitui o nouă ocazie pentru reiterarea angajamentelor reciproce dintre Uniunea Europeană și Balcanii de Vest în privința procesului de integrare europeană, precum și a avansării cooperării politice și sectoriale, inclusiv în contextul gestionării consecințelor războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei”. 

De asemenea, sursa citată a mai preciazat că la Summit vor participa și reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale, iar „cu acest prilej, Președintele Klaus Iohannis va prezenta poziția României de susținere a avansării procesului de extindere a Uniunii Europene, pe baza meritelor proprii ale candidaților”. 

Președintele României va reitera disponibilitatea de continuare a sprijinului țării noastre pentru eforturile și acțiunile concrete de integrare a țărilor din regiune în Uniunea Europeană. Totodată, Președintele Klaus Iohannis va accentua aspectele legate de necesitatea consolidării rezilienței partenerilor, precum și de sprijinul european în sectoare precum cel energetic, al transformării digitale, al securității cibernetice și al gestionării migrației”, a mai arătat sursa citată. 

La summitul organizat în Republica Albania, participanții vor adopta o declarație.

„Declarația de la Tirana, care reflectă sprijinul Uniunii și al statelor membre față de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest”, a mai arătat sursa citată, precizând totodată că reflectă și „o serie de preocupări, inclusiv cele privind necesitatea alinierii partenerilor din regiune la politica externă a UE”.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite