Iohannis: Ne revine responsabilitatea comună de a implementa integral deciziile adoptate la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României susține că deciziile adoptate în cadrul Summitului NATO de la Madrid din acest an, în special cele care fac referire la flancul estic, trebuie să fie implementate cât mai curând.

Iohannis, alocuțiune la Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO la București FOTO: Presidency
Iohannis, alocuțiune la Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO la București FOTO: Presidency

"Întrucât ne pregătim pentru Summitul NATO din 2023, din Lituania, în perioada imediat următoare ne revine responsabilitatea comună de a implementa integral deciziile adoptate la Madrid, cât mai curând posibil, în special pe cele care privesc postura de pe Flancul Estic, inclusiv de la Marea Neagră. Cu această ocazie, doresc să transmit profunda recunoştinţă a României către toţi aliaţii care au decis dislocarea de trupe pe teritoriul nostru", a spus şeful statului, în alocuţiunea susţinută la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, potrivit Agerpres.

Klaus Iohannis a punctat că Marea Neagră are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, fapt deja prevăzut în Noul Concept Strategic.

„Marea Neagră are o importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică – așa cum este deja inclusă în Noul Concept Strategic. Trebuie să continuăm să monitorizăm îndeaproape evoluțiile și să asigurăm o abordare și mai strategică în regiune.În același timp, România rămâne un susținător puternic al Politicii Ușii Deschise. Suntem încrezători că Finlanda și Suedia, astăzi la masă ca invitați, vor deveni în curând membri”, susține șeful statului român.

Președintele a menționat și că „ușa NATO” ar trebui să rămână deschisă și pentru alți parteneri, printre care Ucraina și Georgia.

„Suntem încrezători că Finlanda şi Suedia, aflate astăzi ca invitate la masa noastră, vor deveni membre în curând. De asemenea, credem că ușa NATO ar trebui să rămână deschisă în viitor pentru ceilalți parteneri ai noștri, inclusiv Ucraina și Georgia, așa cum a decis la Summit-ul de la București, din 2008, chiar în această clădire”.

Klaus Iohannis a precizat și că prezența secretarului general al NATO și a miniștrilor de externe din țările membre NATO transmite un mesaj „puternic de unitate aliată, solidaritate și angajament strategic”.

„Aceasta transmite un mesaj puternic de unitate aliată, solidaritate şi angajament strategic. De asemenea, aceasta arată că valorile libertăţii şi ale păcii rămân fundamentale pentru Alianţa noastră. Aceasta este prima reuniune ministerială de externe pe care o găzduim şi prima întrunire NATO găzduită de un stat aliat de pe Flancul Estic după declanşarea războiului împotriva Ucrainei", a susținut președintele, potrivit Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite