Iohannis: Avem nevoie să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice şi să nu ne îndepărtăm de ele

0
0

Președintele a subliniat cu ocazia Zilei Naționale că este nevoie de o consolidare a încrederii față de valorile euroatlantice, în contextul în care ne regăsim într-un moment care va defini istoria omenirii, privind războiul de la graniță.

Președintele le-a urat la mulți ani românilor FOTO Arhivă
Președintele le-a urat la mulți ani românilor FOTO Arhivă

Celebrăm astăzi momentul istoric în care visul de secole al poporului nostru a devenit realitate. Cu emoție și recunoștință, evocăm amintirea celor care, însuflețiți de patriotism și conduși de viziunea unei națiuni moderne, au înfăptuit Unirea la Chișinău, la Cernăuți, la Iași, la Alba-Iulia și la București. Valorile și idealurile în care au crezut și pentru care s-au jertfit înaintașii noștri în Primul Război Mondial, pe Jiu, la Dragoslavele ori în bătăliile de la Mărășești, Mărăști și Oituz sunt temelia României puternice. Aceste valori și idealuri ne-au dat mereu forța de a merge înainte, chiar și în cele mai dificile vremuri. Însă tocmai astfel de puncte de cotitură ne arată care ne sunt adevăratele repere, clarifică diferența dintre bine și rău și ne determină să ne asumăm principiile în care credem”, a transmis președintele Klaus Iohannis cu ocazia celebrării Zilei Naționale la Palatul Cotroceni, de 1 decembrie.

Șeful statului a mai arătat că „dificultățile ne întăresc și dau semnificație mesajului Zilei noastre Naționale peste generații, și anume că, în momentele majore ale istoriei, noi, românii, suntem solidari, punem în valoare ceea ce ne unește și devenim, împreună, mai puternici și mai respectați. Sărbătoarea Zilei Naționale din acest an ne găsește într-un nou context tensionat, provocat de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, un stat independent și suveran, care dă lumii întregi, de peste nouă luni, un vibrant exemplu de luptă pentru apărarea libertății și a democrației. Războiul de la granițele noastre a declanșat o criză de securitate, o criză energetică și o criză umanitară și a generat, totodată, o ascensiune a extremismelor și a discursului urii. Trăim timpuri foarte complicate, care ne pun la încercare și ne testează inclusiv sistemul de valori”. 

Potrivit președintelui, „libertatea de mișcare, de gândire, de exprimare, egalitatea în fața legii sunt atuuri uriașe ale societăților democratice, care în vremuri tulburi capătă o semnificație și mai puternică. Știm cât de prețioase sunt toate acestea, dar mai știm, și prezentul ne demonstrează, că nu sunt nici universale, nici eterne. Sunt libertăți și drepturi care trebuie mereu promovate și apărate, pentru că se câștigă foarte greu, dar se pierd infinit mai ușor”. 

Klaus Iohannis a arătat astfel că „avem, așadar, mare nevoie să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice și să nu ne îndepărtăm de ele”.

În același timp, președintele a subliniat că „izolaționismul și teoriile populiste care clamează un fals naționalism arhaic sunt perfide și deopotrivă periculoase, pentru că găsesc teren fertil mai ales în timpuri dominate de crize profunde, așa cum se întâmplă acum”, arătând că atunci când „oamenii se simt debusolați, apăsați de grijile prezentului, ei cad mai ușor pradă manipulării și dezinformării”.

România, pilon de securitate exemplu de stabilitate 

Potrivit președintelui, „România de astăzi este un pilon de securitate într-o zonă geopolitică marcată de incertitudine și o țară stabilă, care a făcut progrese semnificative în ultimii ani, inclusiv reforme consistente în domeniul justiției. Această realitate este recunoscută și de Comisia Europeană, care a dat undă verde ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru țara noastră. Este o nouă dovadă incontestabilă că România se dezvoltă accelerat și este un membru puternic al marii familii europene”.

În anii care vor urma, mai avem multe de făcut pentru a clădi o țară realmente prosperă, rezilientă și o voce fermă într-o lume aflată într-o perpetuă transformare. Cetățenii au, în mod firesc, mari așteptări de la clasa politică, mai ales în această perioadă dificilă. Ne aflăm deja pe un drum plin de schimbări, de reforme, de eforturi de modernizare a statului, a instituțiilor, a serviciilor publice și a infrastructurii. Este un proces de durată, pe care eu îl văd ireversibil, dar românii au nevoie de progrese cât mai tangibile și imediate pentru creșterea bunăstării și a nivelului de trai”, a mai spus președintele, arătând că țara are la dispoziție fonduri suficiente, prin PNRR și alte programe europene, pentru a produce schimbările necesare.

Totodată, Klaus Iohannis a îndemnat autoritățile „să uzeze toate instrumentele disponibile”. 

Apartenența la NATO, cel mai de preț bun câștigat în ultimii 30 de ani

Arătând că astăzi beneficiem de „cea mai înaltă garanție de securitate posibilă, iar prezența trupelor NATO în România demonstrează și întărește angajamentul aliaților de a apăra întregul nostru teritoriu în fața oricăror potențiale pericole sau agresiuni”, președintele a subliniat că „securitatea țării noastre într-un climat geopolitic atât de imprevizibil reprezintă poate cel mai de preț bun câștigat în ultimii 30 de ani”. 

Pe parcursul acestui an, România a demonstrat în numeroase ocazii că este un partener de încredere la nivelul Uniunii Europene, al NATO și pe plan internațional, prin demersurile întreprinse pentru sprijinirea Ucrainei, pentru apărarea Flancului Estic și a regiunii Mării Negre, pentru consolidarea Alianței Nord-Atlantice, dar și pentru prevenirea unei crize alimentare globale”, a mai spus șeful statului, arătând că „suntem contemporani cu momente care vor defini, fără îndoială, istoria omenirii”.

În încheierea mesajului transmis cu ocazia Zilei Naționale, președintele le-a mulțumit „militarilor noștri, dar și trupelor din statele aliate care se află în România, pentru curajul și devotamentul de care dau dovadă în fiecare zi”

Mesajul înfăptuirii Marii Unirii rămâne neschimbat și astăzi. Forța solidarității și contribuţia fiecăruia dintre noi sunt fundamentale în atingerea obiectivelor majore ale societății! Stă în puterea noastră să construim țara pe care ne-o dorim. Să pășim, așadar, împreună pe acest drum, cu hotărâre și încredere! La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România”, a mai transmis președintele de Ziua Națională. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri