Iohannis, despre pensiile speciale: Scopul reformei este de a crea un sistem sustenabil. Asta trebuie să fie în proiect

0
Publicat:

Președintele României susține, referitor la reforma pensiilor speciale, că trebuie văzut fondul problemei. Klaus Iohannis a precizat că sistemul de pensii trebuie să fie unul sustenabil, în care pensionarii trebuie să își primească drepturile pentru o viață muncită.

FOTO: Presidency
FOTO: Presidency

„Trebuie să vedem fostul problemei, sistemul trebuie să fie sustenabil. Adică pensionarii trebuie să își primească drepturile pentru o viață muncită, dar trebuie să avem grijă ca peste 20 de ani pensionarii să își primească pensia”, a declarat președintele României înaintea Consiliului European și Summitul Euro.

Șeful statului susține că reforma pensiilor speciale nu trebuie să ia bani de la unii pensionari și să dea bani altora.

„Reforma nu se realizează pentru a lua bani de la unii și a da la alții, ci pentru a crea un sistem corect. Asta trebuie să fie în proiectul pe care mă aștept să îl avanseze ministerul de resort. Nu cred că este cazul să dau eu indicații celor care lucrează la reformă”, a adăugat Klaus Iohannis.

PNL și PSD pasează responsabilitatea reformei pensiilor speciale

Marcel Ciolacu aruncă problema pensiilor speciale în tabăra PNL, precizând că în momentul în care s-a realizat PNRR-ul la cârma Ministerului Apărării se afla Nicolae Ciucă, Lucian Bode la Ministerul de Interne și Stelian Ion la ministerul Justiției.

„Avem un PNRR care a fost ținut ascuns, anumiți miniștri l-au semnat și l-au trimis la Bruxelles. Adevărat, ministerul Muncii este cel care îndeplinește jalonul și vine în Guvern să explice proiectul de lege. Nu l-am făcut eu (nr: jalonul cu pensiile speciale). A fost un Guvern al României care, secret, și-a asumat anumite jaloane, în anumiți parametrii. Cred ca domnul prim-ministru Ciucă era atunci ministrul Apărării. Ministrul Justiției cred că era domnul Stelian Ion, Bode la Interne, ministrul Muncii era doamna de la PNL. Am înțeles că nimeni nu mai dă acum nicio explicație ce a trecut în PNRR”, a declarat acesta.

O poziție asemănătoare a venit și din partea senatorului PNL Virgil Guran, care a precizat pentru „Adevărul” că așteaptă soluția tehnică de la Ministerul Muncii, precizând că aceasta ar trebui să treacă testul Curții Constituționale.

„În privința pensiilor speciale, noi am spus foarte clar că așteptăm soluția tehnică de la Ministerul Muncii. În sensul de a nu mai veni cu o lege, cum s-a întâmplat, și la CCR să nu mai fie constituțională. Cei care sunt specialiști în domeniu de la minister, împreună cu ministrul, trebuie să vină cu această soluție pe care noi o vom vota fără probleme, pentru că suntem de acord că aceste pensii speciale nu sunt în regulă”, a explicat liberalul Virgil Guran pentru „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite