Restanțele guvernării. Reforme din PNRR, întârziate sau „cârpite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Coaliției mai au de îndeplinit multe obiective din marile reforme incluse în PNRR și în programul de guvernare pentru ca România să primească toți banii europeni. Deși unele întârzie sau necesită corectare, PSD anunță că după rotativă se vor face noi schimbări în priorităţile Guvernului

Marile reforme întârzie să apară FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marile reforme întârzie să apară FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii Coaliției mai au de îndeplinit multe reforme din PNRR incluse în programul de guvernare, printre care reforma în Educație, despre care PSD susținea că mai poate fi discutată încă un an, sau chiar reforma pensiilor speciale, care pune unele dintre cele mai grele probleme Coaliției. Totodată, reforma Justiției este una care avansează foarte greu.  

În ceea ce privește obținerea banilor europeni din Planul Național de Redresare și Reziliență, până acum, România a trimis două cereri de plată, ultima fiind încă în evaluare, la Bruxelles, fiind necesare unele clarificări. Nici cea de-a treia cerere de plată nu se anunță a fi o sarcină mai puțin dificilă pentru guvernanți, pe listă fiind mai multe jaloane și ținte dificile.

Pensiile speciale, celebrul cartof fierbinte

În cazul pensiilor, deși ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță că proiectul ar urma să fie adoptat la finalul lunii, pe 31 martie, de Senat, afirmațiile contradictorii făcute în mod public de de liderii Executivului arată de fapt un haos în acest sector, mai ales în condițiile în care Comisia Europeană a criticat proiectul lansat în dezbatere publică de Budăi.

Un alt jalon care pune probleme Coaliției în acest domeniu este cel legat la posibila creștere a vârstei de pensionare. PSD a anunțat că nu susține măsura, ministrul Boloș a precizat că este un obiectiv din PNRR care privește egalizarea între femei și bărbați pentru pensionarea la 65 de ani, care se aplica etapizat până în 2035. Ulterior, reprezentanții PSD au admis această creștere, însă au revenit spunând că nu vor o mărire a vârstei peste 65 de ani.

Reforma în Justiție, un drum lung cu corecturi

Nici la capitolul Justiție, Coaliția nu stă mai bine, cu toate că ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) a reprezentat o victorie puternic lăudată printre liderii Puterii. Însă, în acest caz, vor fi urmărite printr-un alt instrument al Uniunii Europene numeroase restanțe rămase. Aici, Comisia Europeană a amintit de faptul că România s-a angajat să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, context în care, susțin doi dintre principalii juriști ai Coaliției, liberalul Gabriel Andronache și social-democratul Robert Cazanciuc (PSD), Legislativul ar putea aduce noi modificări legilor Justiției.

Un alt subiect din domeniul juridic pe care Coaliția trebuie să îl gestioneze se referă la modificarea codurilor penale, pentru punerea în acord cu deciziile CCR. Proiectele au ajuns în Parlament, fiind aprobate în Guvern la finalul anului trecut.

Avertizorul de integritate este o altă țintă din PNRR. Jalonul face parte din cea de-a doua cerere de plată din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de lei, care se aflaă în evaluare la Bruxelles. Aici Coaliția a trecut la foc automat prin Parlament un nou proiect pentru amendarea Legii, prin care este modificată o singură sintagmă pentru a corespunde cerințelor Comisiei Europene.

PSD vrea modificări

În ciuda restanțelor numeroase rămase pe agenda Coaliției, șeful PSD a anunțat posibile modificări ale programuluii de guvernare odată cu rotația premierilor din luna mai. Marcel Ciolacu a subliniat și necesitatea unui nou minister, al Afacerilor Europene, pentru a se ocupa cu problemele care țin de agenda europeană. Mai exact, principalul obiectiv al portofoliului ar fi aderarea la Schengen.

Principala modificare ar viza conceptul de patriotism economic, adică o atenție acordată afacerilor românești, precum și creșterii nivelului de trai, așa cum au explicat atât premierul Nicolae Ciucă, cât și liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Completarea programului de guvernare s-a discutat şi în conducerea PSD, fiind anunțate mai multe proiecte, printre care unul pentru înăsprirea legislației privind tăierile de păduri și altul pentru combaterea creșterii prețurilor la produsele Agricole și un alt proiect privind prețurile la materialele de construcții.

„Vă aduc aminte de un program care deja este pomenit în spaţiul public, vorbesc despre programul care se referă la materialele de construcţii, pentru că avem un progres mare în zona de infrastructură şi în zona de construcţii şi sigur că ne dorim să echilibrăm şi balanţa comercială, astfel încât cât mai multe din materialele de construcţii pe care le folosim în România să fie produse aici. Este celebrul exemplu al bitumului, dar nu numai“, a spus Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite