PSD și PNL mimează reforma pensiilor speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a cerut autorităților de la București modificarea proiectului pensiilor speciale astfel încât statul să economisească în mod real bani. Deşi presaţi să finalizeze reforma, PSD şi PNL îşi pasează responsabilitatea.

Guvernanții mai au puțin timp la dispoziție pentru a găsii soluții FOTO Guvernul României
Guvernanții mai au puțin timp la dispoziție pentru a găsii soluții FOTO Guvernul României

Oficialii de la Bruxelles arată că proiectul ar face doar economii „foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității, potrivit scrisorii consultate de G4Media. În documentul trimis Guvernului se recomandă ca pensiile militare să fie diminuate prin scăderea ratei de înlocuire, adică a procentului pe care pensia îl reprezintă din valoarea salariului, de la 65% din ultimele șase luni la 45% din veniturile din întreaga carieră.

În cazul magistraților, oficialii europeni arată că este nevoie de creșterea duratei serviciului, un cuantum al pensiei mai mic decât în prezent și alinierea indexării la sistemul general pentru a alinia pensiile speciale ale magistraților la principiul contributivității.

Explicațiile ministrului Afacerilor Europene

Ministrul Marcel Boloș susține că România trebuie să justifice Comisiei Europene de ce sunt două unități de măsură diferite în ceea ce privește principiul contributivității din sistemul de pensii general și sistemul de pensii speciale, fiind diferențe în cazul anilor de cotizare.

„Trebuie să explicăm de ce avem aceste diferențe între cele două sisteme publice de pensii și să ajungem să facem dovada criteriului de sustenabilitate, ceea ce e un criteriu vital pentru reforma pensiilor. Dacă avem stagiu de cotizare de 35 de ani în sistemul pensii general și în cel de pensii speciale stagiul de cotizare e de 15 ani, atunci trebuie să le explicăm de ce avem aceste diferențe și de ce nu se aliniază cu elementele contributive ale sistemului de pensii general. Asta e problema pe care trebuie să o rezolvăm”, a explicat ministrul Boloș, într-o intervenție la o emisiune TV.

Marcel Boloș a apreciat că timpul pentru reforma pensiilor speciale este limitat, până în luna iunie, fiind nevoie ca proiectul de lege să fie realizat până la acel moment în concordanță cu criteriile Comisiei Europene: „E destul de mare exigența la nivelul CE în privința reformelor și a zonei de cheltuieli cu impact major asupra bugetului”.

Reacțiile PSD și PNL

Alfred Simonis, liderul de grup al deputaților PSD, a precizat pentru „Adevărul” că nu poate fi vorba de critici, ci doar despre observații aduse de Comisia Europeană. Deputatul social-democrat susține că proiectul privind reforma pensiilor speciale „va ieși exact cum va fi mulțumită Comisia”.

„Se păstrează o corespondență pentru că cei de la Comisie nu îți spun cuvânt cu cuvânt ce să faci. Ei îți dau o direcție în baza planului de reformă pe care îl ai elaborat ca stat. În momentul în care ai această corespondență e firesc ca cei de la Comisie să spună ce nu e bine și ce trebuie modificat. Dacă de fiecare dată când avem o corespondență noi considerăm că este o critică nu ajungem nicăieri. E normal ca două instituții și Comisia să aibă niște puncte de vedere care în urma unui dialog să se recunoască într-un singur punct de vedere. Nu trebuie să ne alarmăm de fiecare dată când Comisia spune că asta nu e bine, e normal să fie așa. Nu putem gândi cu mintea lor, nu este o critică, este o observație”, a declarat Alfred Simonis pentru „Adevărul”.

Contactat de „Adevărul”, președintele Comisiei de Muncă din Senat susține că așteaptă soluția tehnică de la Ministerul Muncii, precizând că aceasta ar trebui să treacă testul Curții Constituționale.

„În privința pensiilor speciale, noi am spus foarte clar că așteptăm soluția tehnică de la Ministerul Muncii. În sensul de a nu mai veni cu o lege, cum s-a întâmplat, și la CCR să nu mai fie constituțională. Cei care sunt specialiști în domeniu de la minister, împreună cu ministrul, trebuie să vină cu această soluție pe care noi o vom vota fără probleme, pentru că suntem de acord că aceste pensii speciale nu sunt în regulă”, a explicat liberalul Virgil Guran pentru „Adevărul”.

Senatorul liberal a punctat că specialiștii din Ministerul Muncii sunt singurii care pot veni cu o soluție reală în acest sens: „Nu arunc eu pe partenerii noștri care conduc Ministerul Muncii, dar chiar cred că cei care sunt acolo și lucrează și sunt specializați pot să vină cu soluția tehnică care să stea în picioare și la Curtea Constituțională”.

Soluțiile unui expert în economie

Theodor Stolojan, fost premier și fost președinte PNL, susține că ar putea exista mai multe variante în ceea ce privește reforma pensiilor speciale.

„Deci ce ar trebui să facem aici, pentru cei care acum intră în activitate și care sunt participanți la sistemul de pensii general pe bază de contributivitate și dacă grupul social respectiv sau profesional consideră că are nevoie și mai mult decât ceea ce îi oferă sistemul, avem lege pentru sistemul de pensii ocupaționale, unde angajatorul și angajatul au un statut și un contract prin care fiecare participă cu cât se înțeleg. Și atunci îi punem pe toți pe aceste principii sănătoase”, a explicat Theodor Stolojan.

Liberalul a adăugat care ar fi și restul măsurilor: restricția ca o pensie să nu fie mai mare decât un salariu sau introducerea unui sistem mai echitabil de calculare a pensiei.

Ce prevede actualul proiect de lege

Proiectul de lege a pensiilor a fost finalizat la finalul lunii decembrie și pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii. Acesta stabilește că nicio pensie de serviciu nu va putea să depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile deja aflate în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina discriminările între cele care sunt deja în plată și viitorii pensionari.

În cazul judecătorilor, procurorilor de la CCR, magistraților – asistenți de la ÎCCJ și personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurori, aceștia se pot pensiona, indiferent de vârstă, dacă au cel puțin 25 de ani vechime, și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul.

Aceștia pot beneficia de pensia de serviciu și înainte de împlinirea a cel puțin 25 de ani de vechime, însă cuantumul pensiei va fi micșorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală.

În ceea ce privește pensiile militare de stat, proiectul prevede că la stabilizarea acestora baza de calcul este media soldelor sau salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate, la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.

Budăi pasează responsabilitatea și în tabăra liberală

Ministrul Muncii a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că așteaptă propuneri de amendamente la legea pensiilor speciale până miercuri, 22 martie, urmând ca forma finală a acestora să fie stabilită în Coaliție.

Acesta a cerut ca amendamentele să respecte prevederile din PNRR, recomandările Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene, precizând că vor fi depuse în Parlament după ce vor fi agreate de Coaliție.

Marius Budăi a pasat responsabilitatea reformei pensiilor speciale și la alți membri ai Cabinetului Ciucă, mai exact la ministrul Marcel Boloș: „Cred că este momentul ca şi ministrul Boloş să meargă la Comisia Europeană cu acele amendamente, mă pun la dispoziţia dumnealui să îl însoţesc, să mergem la Comisia Europeană”.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, PSD ar fi inițiat crearea grupuluide lucru pe pensiile speciale pentru ca răspunderea să fie împărțită cu liberalii. Surse din Coaliție, atât din PNL, cât și din PSD, susțin pentru „Adevărul“ că greul o să cadă acum, pe lângă Budăi, pe umerii lui Predoiu, Bode și Tîlvăr. Nu în ultimul rând, o răspundere va avea şi Marcel Boloş, ministrul Proiectelor Europene, el fiind nevoit să explice Comisiei Europene modul în care s-a realizat reforma.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite