Iohannis: Aderarea României la spațiul Schengen rămâne o prioritate. Obiectivul trebuie atins

0
Publicat:

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, în fața diplomaților români, faptul că pentru țara noastră rămâne o prioritate aderarea la spațiul Schengen, iar un alt „obiectiv major” este cel de aderare la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică.

Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Sprijinim consolidarea Uniunii ca actor puternic, respectat, și cu impact semnificativ în plan global. Dumneavoastră veți continua să acționați cu inițiativă și hotărâre în contextul evoluțiilor care se succed cu mare viteză la Bruxelles și în toate capitalele lumii. La baza acestor eforturi trebuie să se afle, desigur, reflexul de coordonare europeană. Totodată, România rămâne profund atașată concretizării unei noi Agende Strategice robuste și eficiente, care să contribuie la consolidarea unității și a solidarității europene”, a afirmat președintele României, în discursul ținut la Palatul Cotroceni.

„Aderarea României la spațiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare. Locul României este în spațiul Schengen, iar acest obiectiv trebuie să fie atins, atât în baza performanțelor noastre recunoscute, cât și ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesității de coeziune, reziliență și securitate sporită. Mai ales în actualul context, este nevoie de cooperare loială pe baze constructive și de consolidarea unei Uniuni fără fragmentări în interiorul său. Trebuie să transmiteți cu și mai multă fermitate mesajul că, în mod evident, România este parte a soluției şi contribuie direct şi tangibil la securitatea Uniunii. Față de toate acestea, avem așteptarea legitimă de la toți partenerii noștri europeni să demonstreze solidaritate”, completează șeful statului.

România „și-a atins obiectivele” la Summitul NATO de la Vilnius

În ceea ce privește rolul României în NATO, la Summitul de la Vilnius România şi-a atins toate obiectivele. Am marcat pași decisivi în consolidarea securității noastre colective, iar sarcina dumneavoastră este de a acționa hotărât pentru implementarea deciziilor Summitului. Pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, Alianța are, datorită adoptării noilor planuri de apărare, un răspuns pregătit, pe măsură. Este creat și cadrul necesar pentru aducerea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forțe de întărire, dacă situația o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de prepoziționarea de echipamente”, mai susține Klaus Iohannis.

O repet: România și cetățenii săi beneficiază acum de cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga noastră istorie. Vom continua să asigurăm îndeplinirea angajamentelor noastre naționale, în strânsă coordonare cu aliații noștri, inclusiv în cadrul Formatului București 9, care și-a dovedit utilitatea în asigurarea unei coordonări eficiente pe Flancul Estic. Salut, totodată, reconfirmarea importanței strategice a Mării Negre și vă încurajez să continuați eforturile pentru consolidarea locului acesteia pe agenda NATO. Evoluții precum proeminența regiunii în eforturile globale de asigurare a transferului grânelor ucrainene către piețele internaționale pot facilita aceste eforturi. În același sens contribuie și finalizarea de către Statele Unite a Strategiei de Securitate la Marea Neagră, la care Ministerul Afacerilor Externe a contribuit substanțial. Implementarea acesteia va oferi și mai multă substanță cooperării noastre în regiune”, mai arată președintele.

OCDE, obiectiv major

Șeful statului nu a uitat nici de aderarea la OCDE: „Pe o altă dimensiune de acțiune, aderarea României la OCDE rămâne un obiectiv major de politică externă. Veți continua să vă implicați, cu toată seriozitatea, în avansarea acestui proces. Acesta presupune și o transformare internă a politicilor, a practicilor și a legislației, dar care ne va aduce beneficii clare, și încurajez toate instituțiile interne să rămână implicate și active pe acest dosar strategic”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite