Guvernul a aprobat suplimentarea bugetelor pentru mai multe ministere

0
Publicat:

Guvernul a aprobat mai multe proiecte de hotărâre şi memorandumuri care vizează suplimentarea bugetelor mai multor ministere şi instituţii publice.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Executivului a informat că a fost aprobată o hotărâre privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei.

Bugetul Ministerului Justiţiei a fost suplimentat cu suma de 45 milioane lei credite bugetare şi de angajament, pentru a asigura pentru ultimul trimestru al anului fondurile necesare pentru acordarea ajutorului public judiciar prin care statul asigură accesul la justiţie al persoanelor care nu pot face faţă cheltuielilor unui proces, potrivit Agerpres

Hotătârea prevede și o altă suplimentare a bugetului ministerului cu suma de 36,5 milioane lei credite bugetare şi de angajament, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru asigurarea cheltuielilor necesare până la sfârşitul anului pentru organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti şi a celorlalte instituţii subordonate (plata chiriilor şi a utilităţilor, achiziţii de materiale şi aparatură, servicii de mentenanţă etc).

Guvernul a suplimentat prin hotărâre și bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale cu suma de un milion lei. Suma este necesară pentru plata indemnizaţiilor pentru persoanele aflate în concediu pentru creşterea copilului şi, după caz, a stimulentului de inserţie aferent.

Ministerul Culturii cumpără monede din aur clasate în categoria Tezaur

O altă hotătâre prevede suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital, cu suma de 60 de milioane lei pentru desfăşurarea şi dezvoltarea unor proiecte prioritare şi strategice de către administraţia centrală precum şi de către instituţiile subordonate.

Proiectele care necesită finanţare sunt: gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film şi producţiei de film în România; lansarea unor proceduri de achiziţie aferente Programului de Restaurare a Monumentelor Istorice pe anul 2023; organizarea de către Corul Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin, pentru prima dată, a unui turneu în SUA, în patru mari oraşe; alocarea de fonduri externe nerambursabile suplimentare pentru proiecte deja contractate în cadrul schemei de ajutor de stat pentru restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice necesare datorită creşterii costurilor investiţiilor; finanţarea Ansamblului Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet şi a Ansamblului Memorialul Revoluţiei - Decembrie 1989 din municipiul Timişoara.

Pentru Ministerul Culturii a fost aprobat şi un memorandum cu tema „Modificarea limitei de credite de angajament şi credite bugetare pe luna octombrie 2023, pentru bugetul MC”, care solicită aprobarea modificării limitelor de cheltuieli aprobate Ministerului Culturii pe luna octombrie, în sensul suplimentării creditelor de angajament şi a creditelor bugetare cu suma de 25.000 lei. Suma este necesară în vederea exercitării dreptului de preempţiune al statului român, prin Ministerul Culturii, pentru achiziţionarea unor monede din aur clasate în categoria Tezaur, care au circulat pe teritoriul ţării noastre în perioada Regatului Dacic şi ulterior pe teritoriul fostului Imperiu Roman. Monedele sunt rare în colecţiile muzeelor din România, iar una dintre ele (stater de tip Lysimachos) este unicat şi de o importanţă deosebită pentru istoria ţării noastre, precizează comunicatul Executivului.

Bugetul Ministerului Transporturilor, suplimentat cu mai multe sume

Executivul a aprobat joi şi o hotărâre pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Actul normativ prevede suplimentarea creditelor de angajament şi bugetare alocate Metrorex pe anul 2023, cu suma de 50 milioane de lei, pentru onorarea angajamentelor contractuale, până la rectificarea bugetară aferentă anului în curs. Suma reprezintă plata avansului la contractul de execuţie a Magistralei 6, lot 1, Tokyo - Aeroport Henri Coandă, pentru realizarea legăturii reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni.

Au fost aprobate mai multe sume pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii:

- 84.296.000 lei, subvenţii pentru susţinerea transportului feroviar public de călători;

- 160.470.000 lei, în vederea asigurării serviciului universal, pentru toate categoriile de beneficiari de facilităţi de călătorie pe calea ferată;

- 189.000.000 lei, pentru întreţinerea şi funcţionarea/exploatarea infrastructurii feroviare publice.

Bugetele MAI și SPP, suplimentate pentru finalizarea unor proiecte de achiziție publică 

Tot printr-un memorandum au fost suplimentate limitele de credite bugetare şi modificarea limitelor de credite de angajament aprobate pe luna octombrie 2023 pentru Ministerul Afacerilor Interne.

Actul normativ prevede suplimentarea, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, a limitelor de credite bugetare pentru luna octombrie 2023 cu suma de 30 de milioane lei, pentru plata drepturilor de personal aferente lunii septembrie 2023 pentru personalul încadrat, respectiv pentru încheierea de angajamente legale ca urmare a finalizării procedurilor de achiziţii derulate de unităţile Ministerului Afacerilor Interne.

Guvernul a aprobat şi un memorandum pentru suplimentarea limitei de credite de angajament aprobate Serviciului de Protecţie şi Pază, în conformitate cu art. 49 alin. (4) din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru luna octombrie 2023. Actul normativ prevede suplimentarea limitei de credite de angajament aprobate Serviciului de Protecţie şi Pază, pentru luna octombrie 2023, cu 3,73 milioane de lei, în vederea semnării contractelor de achiziţie publică, astfel încât să se asigure livrarea echipamentelor specifice până la finalul actualului exerciţiu bugetar. SPP este în stadiul de finalizare a două proceduri de achiziţie pentru dotarea cu echipamente specifice destinate creşterii nivelului de asigurare a protecţiei demnitarilor români şi străini aflaţi în responsabilitate, arată Executivul.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite