Geoană, despre posibilitatea ca Iohannis să fie ales șef NATO: Ne dorim să ajungem la un consens cu privire la succesorul lui Stoltenberg

0
Publicat:

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a precizat, vineri, cu privire la șansele președintelui Klaus Iohannis de a deveni șeful NATO, că decizia va fi luată exclusiv de statele membre, și că își dorește doar ca „să ajungem la un consens” cu privire la succesorul secretarului general, norvegianul Jens Stoltenberg.

Mircea Geoana, despre șansele lui Klaus Iohannis să devină șeful NATO Foto: EPA-EFE
Mircea Geoana, despre șansele lui Klaus Iohannis să devină șeful NATO Foto: EPA-EFE

Este probabil singurul subiect de care secretarul general și cu mine, conducerea NATO, nu ne ocupăm. E o treabă exclusiv legată de aliați. Noi ne dorim un singur lucru, să ajungem la un consens cu privire la succesorul lui Stoltenberg cât mai repede cu putință și să mergem la summit-ul de la Washington uniți și concentrați pe lucrurile pe care trebuie să le facem”, a declarat Mircea Geoană, pentru PRO TV, după ce a fost întrebat ce șanse crede că are președintele Klaus Iohannis să devină șeful NATO.

Secretarul general adjunct al NATO a spus că decizia pentru alegerea secretarului general se ia prin consens.

Este o decizie prin consens. Într-adevăr, comentariile de mai adineauri sens sunt corecte. Există, evident, mecanisme de consultare mai discretă, în general între aliați. Un număr de aliați importanți, inclusiv Germania, s-au pronunțat într-o anumită direcție. Dar încă o dată, pentru noi este mai puțin important cine va fi succesor, ci să putem să găsim consens în jurul acestei candidaturi. Sunt sunt absolut convins că în timp util vom avea un consens în Alianță. Sunt multe alte lucruri care ne așteaptă la Washington. Și încă o dată, nu ne alegem noi succesorii și ăsta e un lucru probabil destul de pozitiv”, a explicat Geoană.

Mircea Geoană a afirmat că ziua de astăzi, în care se împlinesc doi ani de la declanșarea războiului în Ucraina, este „o zi neagră în istoria Europei”.

Ne aduce aminte ca ieri de ce s-a întâmplat acuma 2 ani de zile este o zi neagră în istoria Europei. Este un un război cumplit, atât de multe pierderi de vieți omenești, distrugeri. Rusia pe lângă ceea ce vedem în fiecare seară la știri, folosesc și agresiunea sexuală ca..., au deportat mulți copii ucrainieni. E e foarte multă durere și și și tragedie”, a afirmat Geoană.

România ar fi anunțat oficial aliații că îl propune pe Klaus Iohannis pentru conducerea NATO, potrivit unei postări pe platforma X a unui corespondent din SUA. Informația este susținută și de surse guvernamentale citate de G4Media. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a refuzat însă să comenteze subiectul într-o conferință de presă. 

Mihai Tudose, fost premier și actual vicepreședinte al PSD, susține că ar fi „onorant” pentru țara noastră dacă președintele Klaus Iohannis ar ajunge să ocupe șefia NATO și nu se pune problema ca partidul său și Guvernul să nu susțină un asemenea demers.

Și purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a explicat pentru „Adevărul” că ar fi onorant pentru România să aibă un reprezentant la nivelul celei mai înalte funcții din NATO.  

De altfel, preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni la Paris, la prima întâlnire cu liderii NATO, în contextul discuțiilor despre noul șef al Alianței.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite