Geoană, despre China și posibilul ajutor acordat Rusiei: Ar depăși o limită care va avea consecințe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, susține că un posibil ajutor militar acordat de China către Rusia ar depăși o limită și ar avea consecințe. Oficialul afirmă că ajutorul ar fi „ o greșeală strategică foarte importantă”.

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO FOTO: Profimedia
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO FOTO: Profimedia

„Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, eu însumi, președintele american, președintele francez și alți lideri le spun chinezilor că, desigur, au o relație strânsă cu rușii.  Dar prin sprijinirea în mod direct și militar a acestui război brutal și ilegal al rușilor împotriva ucrainenilor, ar fi o limită de depășit care va avea consecințe. Așadar, sperăm că chinezii au înțeles mesajul președintelui Republicii, al președintelui Biden sau al liderilor NATO. Pentru că aceasta ar fi o greșeală strategică foarte importantă”, a transmis Mircea Geoană.

Numărul doi din NATO a precizat că una este să îți ajuți partenerul, dar „cu totul altceva este să susții în mod direct, din punct de vedere militar, un război ilegal”.

Referitor la declarația ambasadorului Chinei la Paris, care a pus la îndoială suveranitatea republicilor ex-sovietice, Mircea Geoană a precizat că aceasta este contrară „bunului simț și logicii ordinii internaționale”.

Geoană a adăugat că toate țările ex-sovietice sunt în prezent independente și recunoscute de către ONU.

„Este într-adevăr foarte îngrijorător.  Am văzut, de asemenea, modul în care președintele Xi Jinping a vorbit într-o manieră foarte clară.  Sunt declarații care sunt contrare bunului simț și logicii ordinii internaționale. Toate țările care sunt succesoarele fostei Uniuni Sovietice sunt țări independente recunoscute de ONU. Toate acestea au drepturi și sper că acestea au fost doar cuvintele unui ambasador chinez aici, la Paris, și nu poziția oficială a Beijingului”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.

De asemenea, oficialul NATO a adăugat că este esențial ca China să înceteze să provoace tensiuni asupra Taiwanului.

„Nu există un angajament direct al NATO față de Taiwan.Cu toate acestea, toate țările NATO, SUA, Franța și altele, susțin politica <<O singură Chină>>. Prin urmare, solicităm Beijingului să nu facă declarații false sau provocatoare”, a precizat acesta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite