Ambasadorul Chinei în Franța afirmă că fostele țări sovietice nu au niciun statut în dreptul internațional

0
Publicat:

Într-un interviu acordat unui jurnalist elvețian,  ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye, a declarat că fostele țări sovietice "nu au un statut efectiv în dreptul internațional".

Lu Shaye, ambasadorul chinez în Franța FOTO: Facebook
Lu Shaye, ambasadorul chinez în Franța FOTO: Facebook

"În dreptul internațional, chiar și aceste țări din fosta Uniune Sovietică nu au statut efectiv, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor de țară suverană", a spus el.

"El neagă însăși existența unor țări precum Ucraina, Lituania, Estonia, Kazahstan etc.", a scris pe Twitter Antoine Bondaz, expert în China la think-tank-ul cu sediul la Paris Foundation for Strategic Research, scrie kyivindependent.com.

De asemenea, când a fost întrebat dacă este de părere că Crimeea aparține Ucrainei, ambasadorul a răspuns: "depinde de modul în care percepeți problema", adăugând că "nu este atât de simplu". El a mai spus că Crimeea a fost "rusă la început", fără a preciza ce înțelege prin început.

Ucraina nu a făcut încă niciun comentariu pe această temă.

Cu toate acestea, la începutul acestei luni, ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană, Fu Cong, a minimalizat parteneriatul ruso-chinez. În ciuda refuzului Chinei de a denunța agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Fu a declarat că țara sa natală nu se află de partea Rusiei în război.

Ambasadorul chinez a adăugat că relația dintre Beijing și Moscova a fost "interpretată greșit în mod deliberat".

De asemenea, el a respins declarația secretarului de stat american Anthony Blinken din luna februarie a acestui an, potrivit căreia China ia în considerare furnizarea de arme către Rusia.

Cu toate acestea, în martie, guvernul american a confirmat că în Ucraina a fost folosită muniție chineză, probabil trasă de forțele rusești.

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite