Diaconescu, la Adevărul Live, despre numirea şefilor Parchetelor: „Ponta poate discuta cu preşedintele, dar lucrul acesta nu-l va scuti de asumare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat, vineri, referitor la consultările pe care Victor Ponta urmează să le aibă cu şeful statului cu privire la şefii Parchetelor, că acest gest nu-l va scuti de asumarea deciziei, ba, mai mult, că preşedintele Traian Băsescu va decide total independent de orice discuţie pe acest subiect.

„E bine să se consulte cu preşedintele, dar acest lucru nu-l va scuti de asumare. (...)Nu există o asumare în comun. Asumarea este a ministrului Justiţiei. Preşedintele va decide total independent de orice discuţie. Procesul în sine poate fi deliberativ pe multe paliere, dar ce conteaza e ceea ce-şi asumă. Nu poate folosi niciun argument”, a afirmat Diaconescu, la Adevărul Live.  

În opinia acestuia, decizia numirii şefilor Parchetelor este foarte importantă şi pentru partenerii României din cadrul Uniunii.

„În Statele partenere ale României, numirile sunt făcute de ministrul Justiţiei. Nimeni nu-şi pune problema că ministrul Justiţiei s-ar putea comporta altfel decât perfect independent. Avem o mare dificultate. Pe măsură ce procesul nu este clar, suspiciunea creşte. Dai senzaţia că nu ai capacitatea de a gestiona un proces de o banalitate, în alte state, fără excepţie”, a mai spus Diaconescu, subliniind că zona justitiei nici nu ar trebui să existe ca subiect de discuţie. „Justiţia e perfect incapsulată în relaţia cu societatea”, a mai afirmat acesta.

Timp de 45 de zile, Victor Ponta va asigura interimatul la ministerul Justiţiei, înlocuind-o pe Mona Pivniceru, care a fost numită judecător la CCR, pentru un mandat de nouă ani. Premierul a anunţat că în timpul interimatului va numii şefii Parchetelor, dar nu înainte de a se consulta cu preşedintele Traian Băsescu şi cu membrii CSM. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite