Controversele din jurul doctoratului lui Bode

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USR îl acuză pe Lucian Bode că și-ar fi plagiat teza de doctorat. Ministrul de Interne neagă și susține că această e publică și nu sunt probleme de etică. Și universitatea unde a susținut-o a anunțat o reverificare a acesteia.

Lucian Bode neagă acuzațiile lansate de USR FOTO gov.ro
Lucian Bode neagă acuzațiile lansate de USR FOTO gov.ro

USR îl acuză pe ministrul Lucian Bode că ar fi plagiat teza de doctorat, mai mulți reprezentanți ai formațiunii mergând la Biblioteca Națională să transcrie lucrarea ministrului de Interne. „Lucian Bode a copiat cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia în teza de doctorat. USR a terminat de transcris teza de doctorat a lui Lucian Bode și a verificat lucrarea. Concluzia: Lucian Bode a comis o formă de plagiat de care și elevilor de gimnaziu le e rușine: traducere cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia”, scris a Iulian Bulai pe Facebook, mesaj răspândit pe rețelele sociale de mai mulți aleși ai USR.

Replica lui Lucian Bode a venit la moțiunea simplă împotriva sa. „Ați căzut în ridicol cu BMW și cu acuzațiile de plagiat și secretizare a tezei mele de doctorat. Acea teză care era atât de secretă încât v-ați pus oamenii de partid să meargă să o transcrie de mână la Biblioteca Națională. Acea teză pe care nu o contestă nicio voce academică. Acea teză care e acum transcrisă de membri USR care sunt deputați și senatori în Parlamentul României plătiți din bani publici”, a precizat ministrul.

De asta credeți că v-au votat și vă plătesc cetățenii României, dle Drulă? Să vă faceți exercițiile de imagine pe subiecte pe care v-a cășunat în mod maniacal și cu care persistați chiar și atunci când râde o țară întreagă de dvs? Apropo, am văzut cum rupeați pixurile la Biblioteca Națională într-un demers plin de ridicol. Poate ne spuneți cum ați copiat zecile de figuri, grafice sau hărți.”, a punctat ministrul.

Precizările lui Bode

Știu că sunteți scriitori, dar nu știam că sunteți talentați și la desen. Am o veste proastă pentru dumneavoastră, domnilor! Teza mea a parcurs absolut toate etapele și a trecut prin mai multe filtre de verificare, fiind analizată atât de către UBB, cât și de către CNATDCU – organismul suprem care supervizează acordarea titlurilor în România. Habar n-aveți de proceduri și de cadrul legal aplicabil când împroșcați cu noroi! Toate verificările și analizele specialiștilor, anterior acordării titlului de doctor, au fost trecute cu succes. Teza este în regulă și este un document original”, a completat Lucian Bode.

Liberalul a vorbit și de o carte despre istoria USR. „Dacă tot v-a apucat cititul și visați la documente secretizate, în final vă voi vorbi despre o carte, respectiv despre o secretizare care riscă să nenorocească România. Pentru început vă recomand această carte, Nașterea și patologiile unui partid, mărturii din culise ale foștilor dvs colegi. O colecție de testimoniale care zdruncină orice om care v-a votat vreodată

UBB s-a autosesizat

„Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat notă de discuțiile din spațiul public legate de teza de doctorat a domnului ministru Lucian Bode. În numele rigorii academice și al transparenței, facem următoarele precizări: (1) La solicitarea conducătorului de doctorat, prof. univ. dr. Adrian Ivan, am extins procedura de analiză a tezelor din perioada 1990-2016 și la această teză din anul 2018. Deși procedura internă a fost demarată ca urmare a solicitării ministerului pentru tezele din 1990-2016, nu există restricții de a o extinde și la teze publicate înainte de 1990 sau după 2016. În acestă analiză se vor include toate informațiile disponibile până în prezent. Dacă în urma acestei analize vor rezulta suspiciuni de încălcare a eticii academice, acestea vor fi mai departe analizate de Comisia de Etică a UBB, urmând procedurile interne și naționale”, se arată în comunicatul UBB.

De asemenea, e precizat „că până la această dată, UBB nu a primit nicio sesizare de suspiciune a încălcării eticii academice în ceea ce privește teza discutată, demersul fiiind unul intern, rezultat în urma autosesizărilor pornind de la informațiile apărute din spațiul public. De asemenea, reamintim că instituția națională responsabilă de analiza suspiciunilor etice asupra tezelor de doctorat este CNATDCU, ale cărei decizii transcend deciziile oricăror instanțe din universități”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite