Conducerea Consiliului Concurenței, la un pas de demitere. Cum e făcut Iohannis președinte-spectator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege al PSD prin care se reduce numărul de mandate pe care le poate deține șeful Consiliului Concurenței și sunt introduse noi funcții de conducere.

Bogdan Chiritoiu, la un pas să fie lăsat fără funcție FOTO David Muntean
Bogdan Chiritoiu, la un pas să fie lăsat fără funcție FOTO David Muntean

Bogdan Chirițoiu, actualul șef al instituției, își va pierde mandatul în curs (al treilea). O modificare a Legii concurenței prevede că „după intrarea în vigoare a prezentei legi, Administrația Prezidențială, Camera Deputaţilor şi Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurenţei”. Prin urmare, au loc noi numiri de oameni, pe funcții bine remunerate, în condițiile în care președintele are o leafă brută de 21.840 de lei, iar un vicepreședinte de 19.760 de lei.

Plenul Consiliului Concurenței, adică oamenii din conducere, vor fi 11, nu 7 ca în prezent, pe lângă președintele și cei doi vicepreședinți fiind introduse încă patru funcții de consilieri de concurență, cu toate că erau deja patru.

Un consilier de concurență este salarizat la fel ca un secretar de stat. Așadar, leafa brută este de 16.640 de lei pentru acest post, ceea ce presupune un efort financiar de 66.560 de lei lunar doar pentru această categorie.

Iohannis, aproape spectator în noua procedură

În noua formă a legii, puterea șefului statului este diluată: „Plenul Consiliului Concurenței este organul colegial format din 11 membri si anume un președinte, 2 vicepreședinți si 8 consilieri de concurență, numiți prin hotărâre a Parlamentului la propunerea: a) Senatului – 4 membri; b) Camerei Deputaţilor – 5 membri; c) Preşedintelui României – 2 membri”, arată modificarea făcută la propunerea PSD și PNL, după cum arată amendamentul de la comisiile de specialitate.

În forma aflată încă în vigoare, numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenței se realizează de către președintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenței, cu avizul Guvernului și după audierea candidaților în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Președintele putea respinge o nominalizare, însă acum tot ce va putea face e să propună doi membri.

Cum s-a votat

La vot, pe lângă partidele Coaliției, care au susținut inițiativa legislativă, cu voturi „pentru” au venit și aleșii AUR care, după ce au „cântărit” bine, au decis să-i taie din atribuții lui Iohannis.

Singurele formațiuni care s-au opus au fost USR și Forța Dreptei. USR a reproșat faptul că sunt inventate noi sinecuri și că sunt schimbate regulile în timpul jocului. În schimb, Ludovic Orban a subliniat că prin această lege e „desăvârșită ocuparea statului român și a instituțiilor de PSD”. Ultimul cuvânt îl are de spus Senatul, proiectul de lege fiind în procedură de reexaminare, după ce Klaus Iohannis l-a retrimis în Parlament în noiembrie 2020.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, șefia Consiliului Concurenței va fi a PSD, iar în schimb PNL ar primi funcția de președinte al ANRE. De altfel, în această perioadă, partidele au reînceput negocierile pe mai multe funcții din stat, pentru a trece la numiri care țin de Parlament în prima parte a anului 2023.

De altfel, miercuri, la plenul reunit, a avut loc una din suprizele Coaliției. Cristina Pocora, propusă pentru șefia Consiliului Național al Audiovizualului, a renunțat la candidatură. Poziția de președinte al CNA ar urma să revină PSD-ului. Însă mai înainte de plen, votul trebuie dat în interiorul conducerii CNA, apoi să vină candidatul pentru validare în Parlament. Favorită e Monica Gubernat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite