Pas cu pas spre un preşedinte-spectator. Cum i-a redus PSD atribuţiile lui Iohannis în ultimii patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD-ul condus de Marcel Ciolacu continuă munca începută de PSD-ul din timpul lui Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
PSD-ul condus de Marcel Ciolacu continuă munca începută de PSD-ul din timpul lui Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

PSD l-a eliminat pe Klaus Iohannis din procedura de numire a mai multor şefi din instituţii-cheie, cum ar fi ANCOM, Direcţia Generală de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne sau Curtea Supremă, iar acum şi Consiliul Concurenţei. De asemenea, preşedintele mai poate refuza doar o singură dată procurorii şefi.

Senatul a votat, miercuri, cu voturile PSD, ALDE şi PMP, modificările propuse de PSD la legea Consiliului Concurenţei, prin care preşedintele României a fost eliminat din procedura de numire a conducerii instituţiei. Prin această lege, Iohannis mai primeşte o lovitură din partea PSD, anterior şeful statului fiind lăsat fără atribuţii în procedura de numire a altor şefi de instituţii sau lăsându-l pe acesta doar cu puterea de a avea un rol mai degrabă decorativ. Pe scurt, au făcut din şeful statului un preşedinte-spectator.

Prima diminuare a atribuţiilor prezidenţiale a avut loc odată cu ordonanţa de urgenţă privind numirea conducerii Agenţiei Naţionale de Reglementare în Comunicaţii. Preşedintele ţării a fost scos din procedura de numire a preşedintelui şi a vicepreşedinţilor ANCOM, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată la 27 aprilie 2017. Astfel, în noua variantă, numirea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor ANCOM se face pe baza propunerii Guvernului de către cele două camere ale Parlamentului reunite în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi. Înainte acestei ordonanţe de urgenţă, conducerea ANCOM era numită de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.

Coaliţia PSD-ALDE a continuat tăierea atribuţiilor lui prin adoptarea unei legi prin care era eliminată necesitatea avizului CSAT la numirea şefului Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, în iunie 2017, Iohannis era scos şi din procedura de numire a şefului DGPI.  

În 2018, coaliţia PSD-ALDE a modificat legile Justiţiei. Printre schimbările făcute de majoritatea parlamentară de atunci au fost şi cele referitoare la rolul preşedintelui în numirea procurorilor şefi şi  în conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Concret, Klaus Iohannis a fost total eliminat din procedura de numire a conducerii Curţii Supreme. De asemenea, în ceea ce priveşte numirea procurorilor şefi, adică liderii Parchetului General, DNA şi DIICOT, PSD l-a lăsat pe Iohannis cu puterea de a refuza doar o singură dată propunerea venită de la Ministerul Justiţiei pentru cele trei funcţii, nu de câte ori voia. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite