„Tinerii” pensionari speciali din Guvern. Retrași înainte de 50 de ani, pentru a reveni ulterior în funcții la stat

0
Publicat:

Coaliția e încă în dubiu dacă să crească vârsta de pensionare pentru cei cu pensii speciale. În acest timp, în Guvern sunt demnitari sau înalți funcționari publici pensionați și la 42 de ani.

Romeo Simionescu a trecut în rezervă la 42 de ani FOTO Facebook R.Simionescu/Arhivă personală
Romeo Simionescu a trecut în rezervă la 42 de ani FOTO Facebook R.Simionescu/Arhivă personală

În ultimele săptămâni în spațiul public s-a discutat pe tema concluziilor Raportului Băncii Mondiale, instituție care asigură consultanță pentru Ministerul Muncii în elaborarea reformei pensiilor speciale, adică aducerea lor în zona contributivității. Printre recomandări sunt și creșterea vârstei de pensionare pentru cei care în prezent ies la o vârstă fragedă, cum ar fi magistrații sau cei care provin din structurile de forță, în condițiile în care pot ajunge lejer să îndeplinească toate condițiile de pensionare de obicei la vârsta de 50 de ani, în timp ce un salariat normal, care nu beneficiază de legi speciale, iese la 63 (dacă e femeie) sau 65 (dacă e bărbat).

Însă sunt și excepții de persoane cu funcții importante la nivel guvernamental care au reușit să iasă la pensie la vârste și mai mici de 50 de ani. În urma unei analize a „Adevărul” în rândul demnitarilor și a înalților funcționari publici, am identificat mai mulți „tineri” pensionari speciali. Juniorul la vârsta de pensionare este un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne. Romeo Simionescu (născut în 1974) a trecut în rezervă în 2016, după 20 de ani în cadrul MAI, în ultimii ani – 2011-2016, fiind șef Birou Protecție Internă din cadrul Serviciului Informații și Protecție Internă Gorj.

111.556 de lei a încasat ca pensie Simionescu în 2021, ceea ce înseamnă o medie lunară de aproximativ 9.000 de lei. Ca secretar de stat are un brut de 16.640 de lei, ceea ce înseamnă un salariu net de circa 9.700 de lei.   

Colecție de sinecuri

O altă persoană din Guvern care a ieșit la pensie la o vârstă fragedă este Corvin Nedelcu, secretar general al Ministerului Mediului. Născut în 1968, în declarația de avere a lui Nedelcu din iunie decembrie 2013, când erau prezentate veniturile pentru anul fiscal anterior, 2012, acesta raporta un cuantum al pensiei de 16.571 de lei. La plătitor figura „Casa de pensii a M.A.P.N”. Prin urmare, Nedelcu era pensionar de la 44 de ani.

În ultimii ani, guvernările au fost mereu generoase cu Nedelcu, fiind pus în numeroase comitete, consilii și comisii, de unde a încasat venituri. De exemplu, în ultima declarație de avere menționa bani primiți de la următoarele structuri ale statului: 231.049 de lei de la Banca de Import-Export a României (venituri salariale sau asimilate salariilor), 77.946 de lei de la Administrația Națională de Meteorologie (venituri salariale sau asimilate salariilor), 73.548 de lei de la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA (venituri contract mandat), 37.323 de lei de la Exploatare Sistem Zonal Prahova SA (venituri contract mandat), 7.033 de lei de la Compania Națională Aeroporturi București (venituri salariale sau asimilate salariilor).

De asemenea, George Cătălin Șerban, acum secretar de stat la Justiție, s-a pensionat la 49 de ani. Mai precis, Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare pe 25 octombrie 2021, apoi Guvernul Cîțu l-a recuperat 10 zile mai târziu pe funcție. Era perioadă de guvern demis la acea vreme, dar l-a păstrat și Nicolae Ciucă. Pensia lui George Cătălin Șerban e de aproximativ 30.000 de lei, de trei ori mai mare ca indemnizația de secretar de stat.

Specialul lui Budăi

Un pensionar special, retras din câmpul muncii tânăr doar pentru a reveni într-o funcție de demnitate publică, este inclusiv în ograda lui Marius Budăi, la Ministerul Muncii. Florin Sergiu Dobrescu, secretar de stat, s-a pensionat din Poliție la vârstă de 49 de ani și 8 luni. Acum la 51 de ani și jumătate deja are o pensie lunară care depășește 8.000 de lei, fiind în același timp membru al echipei guvernamentale.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite