Coaliția vrea să-l demită pe Chirițoiu de la șefia Consiliului Concurenței. Ce modificări legislative au făcut PSD și PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au modificat luni un proiect de lege depus de PSD, prin care se reduce numărul de mandate pe care le poate deține președintele Consiliului Concurenței.

Bogdan Chirițoiu are zilele numărate la Consiliul Concurenței FOTO gov.ro
Bogdan Chirițoiu are zilele numărate la Consiliul Concurenței FOTO gov.ro

Președintele din prezent al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu se află la al treilea mandat. În prezent, legea prevede că durata mandatului membrilor Consiliului Concurenţei este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului, indiferent de durata mandatului exercitat anterior.

Modificările adoptate, la propunerea PSD, PNL și UDMR, de Comisia juridică și Comisia de industrie fac referire la atribuțiile președintelui, vicepreșdințiilor și consilieriilor de concurență astfel:  i) Atribuţiile membrilor Plenului se stabilesc potrivit regulamentelor aprobate de către Consiliul Concurenței. Președintele, vicepreședinții și consilierii de concurență trebuie să aibă o independență reală și să se bucure de o înaltă reputație profesională și probitate civică.

ii) Durata unui mandat este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii acestuia, o singură dată.

Bogdan Chirițoiu se află la al treilea mandat, el fiind numit prima oară în 2009. Dacă legea va intra în vigoare, acesta va fi forțat să demisioneze, urmând să fie numită altă conducere a instituției.

O altă modificare prevede că „după intrarea în vigoare a prezentei legi, Administrația Prezidențială, Camera Deputaţilor şi Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurenţei. Actualii membri ai Consiliului pot fi propuşi şi numiţi în oricare dintre funcţiile prevăzute de prezenta lege”.

 Proiectul de lege modificat de PSD, PNL și UDMR urmează să intre marți în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.

Iohannis, aproape scos din schemă

O noutate este și procedura de propunere a oamenilor pentru conducerea instituției. În prezent, legea prevede:  „Plenul Consiliului Concurenţei este un organ colegial și este format din 7 membri, după cum urmează: un preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi 4 consilieri de concurenţă. Numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenței se realizează de către Președintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenței, cu avizul Guvernului și după audierea candidaților în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Respingerea unei nominalizări se poate face doar cu condiția prezentării motivelor pe care aceasta se bazează”.

În noua formulă, puterea șefului statului este diluată: „Plenul Consiliului Concurenței este organul colegial format din 11 membri si anume un președinte, 2 vicepreședinți si 8 consilieri de concurență, numiți prin hotărâre a Parlamentului la propunerea: a) Senatului - 4 membri; b) Camerei Deputaţilor – 5 membri;c) Preşedintelui României – 2 membri”, arată modificarea făcută la propunerea PSD și PNL. Așadar, Klaus Iohannis, din actor principal al procesului de numire al noii conduceri are acum un rol mai degrabă simbolic.

PSD a fost un contestatar vehement al lui Bogdan Chirițoiu, mai ales în ceea ce privește cum a gestionat creșterea mare a prețului la carburant, dar și pentru prețurile din energie. De asemenea, acestuia i s-a cerut să ajute cu elaborarea Legii antispeculă, de altfel un act normativ neaplicat până în prezent. 

Funcția de președinte al Consiliului Concurenței ar putea reveni PSD, în urma negocierilor din Coaliție, fiind una din pozițiile care intră pe o liste mai mare de sinecuri care vor fi discutate de liderii PSD, PNl și UDMR. unde mai sunt și cele la ANRE, de exemplu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite