Comisia pentru legile Justiției: dezbateri în procedură de urgență, consultări cu toți actorii din domeniu

0
0

Cele trei legi ale Justiției vor fi dezbătute și adoptate în procedură de urgență, însă vor fi consultări cu organizațiile de specialitate și societatea civilă.

Ministrul Predoiu a fost prezent la prima dezbatere FOTO Gov.ro
Ministrul Predoiu a fost prezent la prima dezbatere FOTO Gov.ro

Cătălin Predoiu a susținut, în prima zi de dezbateri a Comisiei pentru legile Justiției, că aceste proiectereprezintă un obiectiv în cadrul MCV, PNRR şi totodată un obiectiv de care depinde aderarea României la spaţiul Schengen

Este un proiect (legile justiţiei – n.r.) început în 2020, rămas ulterior nefinalizat, un lucru neterminat, şi această împrejurare era inacceptabilă pentru un guvern funcţional. De ce l-am început in 2020, în urmă cu doi ani de zile? Răspunsul este la fel de simplu; pentru că era reclamat de magistratura română, pentru că cetăţenii sunt încă nemultumiţi de justiţie şi performanţa acesteia şi nu în ultimul rând pentru că este un obiectiv în cadrul MCV, în cadrul PNRR şi în acelaşi timp un obiectiv de care depinde implicit şi aderarea noastră la spaţiul Schengen. Deci avem multiple mize legate de aceste proiecte, unele ţin de aparatul propriu zis al justiţiei şi consecinţa acesteia asupra grupurilor şi libertăţilor justiţiabililor, altele ţin de obiective politice şi economice de cea mai mare importanţă pentru interesele ţării”, a precizat ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu a prezentat apoi parlamentarilor principalele elemente de conţinut ale celor trei proiecte de lege – proiectul de lege referitor la statutul judecătorilor şi procurorilor, cel privind organizarea judiciară şi proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, aşa cum au fost adoptate în Guvern.

În acord cu recomandarea de a se consolida rolul Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul procedurii de numire a procurorilor cu funcţii de conducere de rang înalt, din comisia de interviu constituită de ministrul Justiţiei fac parte doi procurori din Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în condițiile în care în prezent e doar un membru, potrivit lui Predoiu.

USR și sămânța de scandal

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a critica proiectele, dar a avut și afirmații neașteptate, referitoare la faptul că actuala comisie ar avea porniri mai nicive ca ale Comisiei Iordache.

N-aş fi crezut că ajung vreodată să spun acest lucru, într-un fel regretăm procedura din timpul "Comisiei Iordache", pentru că acolo au fost nişte dezbateri furtunoase, care s-au întins luni de zile. Poate fi justificată urgenţa unor proiecte, însă, având în vedere că termenul pe care l-am stabilit în 2021 (...), acela de sfârşit al primului semestru din 2023, având această abordare, cred că avem timp suficient să facem nişte dezbateri mai aşezate. Sunt nişte legi importante şi, în ciuda bunăvoinţei dumneavoastră, felul în care coaliţia forţează grăbirea discuţiei”, a afirmat Ion. După „Adevărul” a scris aici, Puterea a evitat să aducă în această comisie aleși controversați, fiind selectați deputați și senatori cu un CV în regulă.

Precizările șefului Comisiei și ale lui Predoiu

Preşedintele Comisiei comune, deputatul PNL Gabriel Andronache, a respins acuzaţiile lui Stelian Ion. „Nu sunt de acord cu chestiunile pe care le-aţi precizat. Flexibilitate va exista, am spus lucrul acesta, inclusiv în privinţa termenului de raport pe care l-a stabilit Biroul permanent", a arătat Andronache.

Cătălin Predoiu a punctat faptul că nu toate asociațiile sunt critice. „Nu toate asociațiile critică acest proiect, unele îl susțin (…) Una peste alta, procesul a întrunit aprobarea sistemului judiciar, nu aș invoca doar votul din CSM, ce a inclus voturi și din secția de procurori, dar și opiniile majorității asociațiilor de magistrați (…) Din cele 6 asociații, cel puțin jumătate susțin proiectul(…)Am încercat să găsesc o linie de echilibru”, a declarat Cătălin Predoiu, la Parlament.

Ministrul susține că există o serie de critici lansate în spațiul public de societatea civilă sau asociațiile de magistrați „seamănă” cu cele venite din Parlament, făcând aluzie la fostul ministru de Justiție din partea USR, Stelian Ion.

Dacă aceste critici subzistă, vor fi audiați în Parlament, au dreptul să își aducă argumente, noi vom contraargumenta (…) Haideți să vedem la ce extreme se plasează unele critici, ce argumente au în spate, cu ce seamănă ele. Dacă ar fi să pun pagină pe pagină critici din societatea civilă, din asociații de magistrați (unele dintre ele) și critici venite din Parlament, că prea seamănă”, a adăugat ministrul Justiției.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri