Coaliția pășește prudent pentru adoptarea, fără scandal, a legilor Justiției

0
0

Majoritatea PSD-PNL-UDMR încearcă să treacă fără scandal pachetul de legi pe Justiție, fiind alese în comisia specială persoane fără pete în CV-ul parlamentar.

Deputatul Gabriel Andronache va coordona lucrările comisiei FOTO Facebook / Grup PNL
Deputatul Gabriel Andronache va coordona lucrările comisiei FOTO Facebook / Grup PNL

Comisia pentru legile Justiției va avea 25 de membri, care au mandat ca în maximum 60 de zile să pună la punct formele finale ale celor trei acte normative, un pachet prioritar al Coaliției, care a și fost criticat până acum de unele organizații ale societății civile, dar și de șeful DNA, Crin Bologa. Cele trei legi pe care le vor avea în analiză și adoptare sunt Legea privind organizarea judiciară, Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor și Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Coaliția a încercat să pornească cu dreptul, adică să aducă în comisie, încă din Biroul de conducere, aleși asupra cărora să nu planeze controverse. Iar acest lucru are loc pentru că la ultima Comisie specială pentru legile Justiției, șefia a fost asigurată de Florin Iordache, autorul OUG 13, dar și alți aleși cunoscuți mai ales pentru mutilarea legislației penale, cum ar fi Eugen Nicolicea și Marton Arpad.

PNL, vioara întâi la Comisia specială

PNL merge pe varianta prudenței și a promovării la conducerea comisiei de oameni fără pete în CV. Președinte este Gabriel Andronache, jurist vechi al PNL și persoană neimplicată în demersuri controversate de-a lungul vremii. Andronache este și lider de grup, iar mai ales în perioada de opoziție a fost unul dintre oamenii de bază în sesizările făcute la CCR. Din informațiile „Adevărul”, Andronache ar fi vrut să-și vadă de activitatea de lider de grup, dar decizia a venit de la șefia partidului. 

PNL are și un vicepreședinte, pe Ioan Cupșa, tot jurist cu experiență de peste două decenii, provenit din filiala Bihor. În total, PNL va avea în comisie șapte oameni. Pe lângă Andronache și Cupșa vor mai fi Cristina Banu, Daniel Fenechiu, Diana Morar, Cristian Niculescu Țăgârlaș și Cristina Trăilă.

PSD se bazează pe Cazanciuc și pe Teodoroiu

Cel mai mare număr de aleși îl va avea PSD, adică opt la număr. Social-democrații au un vicepreședinte, pe Marian Rasaliu, iar ceilalți șapte sunt Robert Cazanciuc, Oana Florea, Maya Teodoroiu, Dumitrița Gliga, Laura Moagher, Ion Rujan şi Marius Țoanchină. Singurul ales cu ieșiri controversate în trecut a fost Steluța Cătăniciu, însă, potrivit unor surse social-democrate, vocile de bază ale PSD sunt Robert Cazanciuc (fost ministru al Justiției) și Maya Teodoroiu (fost judecător CCR). Cei doi n-au funcție de conducere în comisie pentru că au deja poziții de vicepreședinți, la Senat, respectiv Comisia de drepturile omului de la Camera Deputaților.

USR trimite patru oameni în comisie, unul fiind vicepreședinte. Mai precis, Oana Murariu, avocată de profesie, va fi vicepreședintă. Ceilalți sunt Silviu Dehelean, Stelian Ion și Simona Spătaru.

UDMR are doi membri, Ladanyi Laszlo și Csaszar Karoly Zsolt, primul fiind și secretar al comisiei. Singura formațiune care nu va avea un membru în Biroul Comisiei speciale pentru legile Justiției este Alianța pentru Unirea Românilor. În schimb, AUR va avea doi membri simpli, pe Sorin Mateescu și Sorin-Titus Muncaciu.

USR vrea sesizarea Comisiei de la Veneția

Stelian Ion, fost ministru al Justiției și deputat USR, a criticat formarea noii comisii, din care însă va face parte. „E o comisie Iordache 2, în care pe repede-nainte ar trebui să votăm aceste legi importante pentru România. (...) Țin să menționez că au fost făcute publice mai multe variante. Ultima e din luna august”, a afirmat Stelian Ion, care s-a declarat nemulțumit că legile ar putea trece într-o singură luna prin Parlament. „Mă îndoiesc că legile din luna august au fost discutate cu Comisia Europeană”, a completat fostul ministru al Justiției, care a cerut și sesizarea Comisiei de la Veneția de către Putere, în caz contrar USR va face acest lucru.

AUR, prin vocea președintelui George Simion, a declarat că e împotriva comisiei și împotriva legilor. „Ne poziționăm total împotriva acestui pachet de legi. E forma prin care Justiția se vrea controlată de regimul Iohannis. Ne împotrivim total înființării acestei comisii și acestor legi”, a precizat liderul AUR.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite