Comisia parlamentară care analizează legile Justiției își începe activitatea marți

0
0

Comisia Specială, constituită pentru dezbaterea proiectelor de lege pe Justiție, condusă de deputatul Gabriel Andronache se reunește marți pentru a începe activitatea. 

Deputatul Gabriel Andronache conduce comisia specială pentru dezbaterea proiectelor FOTO Arhivă
Deputatul Gabriel Andronache conduce comisia specială pentru dezbaterea proiectelor FOTO Arhivă

„În urma Hotărârii Parlamentului de constituire a Comisiei Speciale pentru examinarea inițiativelor legislative din domeniul justiției și a publicării acesteia în Monitorul Oficial, am stabilit ca prima ședință a Comisiei să se desfășoare marți, 06.09.2022, la sala Mihai Viteazul- nivel P1, de la ora 10.30, pentru a declanșa procedurile de organizare a activității Comisiei”, a anunțat deputatul. 

Pe masa de lucru a comsiei sunt noile proiecte de lege din domeniul justiției, respectiv, privind statutul judecătorilor și procurorilor, proiectul de lege privind organizarea judiciară și proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectele au fost trimise de către Guvern, urmând să fie dezbătute de Parlament în procedură de urgență, prima cameră sesizată fiind Camera Deputaților.

Comisia specială pentru dezbaterea proiectelor 

Majoritatea PSD-PNL-UDMR încearcă să treacă fără scandal pachetul de legi pe Justiție, fiind alese în comisia specială persoane fără pete în CV-ul parlamentar.

PNL merge pe varianta prudenței și a promovării la conducerea comisiei de oameni fără pete în CV. Președinte este Gabriel Andronache, jurist vechi al PNL și persoană neimplicată în demersuri controversate de-a lungul vremii. PNL are și un vicepreședinte, pe Ioan Cupșa, tot jurist cu experiență de peste două decenii, provenit din filiala Bihor. În total, PNL va avea în comisie șapte oameni.

Cel mai mare număr de aleși îl va avea PSD. Social-democrații au un vicepreședinte, pe Marian Rasaliu, iar ceilalți șapte sunt Robert Cazanciuc, Oana Florea, Maya Teodoroiu, Dumitrița Gliga, Laura Moagher, Ion Rujan şi Marius Țoanchină. Singurul ales cu ieșiri controversate în trecut a fost Steluța Cătăniciu.

USR trimite patru oameni în comisie, pe Oana Murariu, Silviu Dehelean, Stelian Ion și Simona Spătaru. 

UDMR are doi membri, pe Ladanyi Laszlo și Csaszar Karoly Zsolt. 

Observațiile CSM

În urma avizului, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis o serie de observații pe tema legilor Justiției, pe care le-a avizat favorabil.

Potrivit magistraților „în aspectele cele mai importante care ţin de statutul judecătorilor și procurorilor și de sistemul judiciar, în ansamblul său, proiectele de lege sunt, în esenţă, concordante cu viziunea Consiliului Superior al Magistraturii, răspunzând atât nevoii de a menţine acele soluții legislative care și-au dovedit eficienţa, cât şi celei de a implementa soluţii diferite de cele consacrate, dacă acestea din urmă nu mai corespund realităţilor din sistem”.

Magistrații observă însă că mai multe dintre soluţiile propuse în cele trei proiecte pot fi îmbunătăţite, „fapt semnalat și de mai multe instanțe judecătorești și parchete care au răspuns consultării iniţiate de Consiliul Superior al Magistraturi”. 

Magistrații au mai precizat că, „în scopul de a facilita activitatea de analiză la nivelul iniţiatorului, precum și în cadrul Parlamentului României, vor fi înaintate propuneri concrete de modificare și completare a textelor proiectelor, în acord cu toate observaţiile reținute de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii”.   

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri