Coaliția se poticnește în susținerea lui Cîrstoiu la Primăria Capitalei

0
0
Publicat:

Discuțiile purtate cu ușile închise de membrii alianței PSD-PNL și declarațiile publice ale liderilor lasă loc de îndoială cu privire la depunerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei lunea viitoare, așa cum a fost stabilit în Coaliție.

Cîrstoiu ar putea renunța la candidatură înaintea depunerii FOTO Inquam
Cîrstoiu ar putea renunța la candidatură înaintea depunerii FOTO Inquam

Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că PSD ar susține candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei, fiind conștienți de faptul că Nicușor Dan e în topul preferințelor, deasupra candidatului Cătălin Cîrstoiu propus de alianță.

Reorientarea ar veni și în contextul în care candidatul PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu, este deja erodat de scandaluri care pun la îndoială activitatea medicului. De altfel, imaginea medicului nu stă mai bine nici în sondaje, fiind plasat constant pe locul trei. Datele unui sondaj CURS îl cotează pe Cristian Popescu Piedone cu un procent de 38% din voturi, în timp ce Nicuşor Dan are 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu are 23%.

Confruntat într-o emisiune la postul de televiziune Prima cu informația privind propunerea PSD de a-l susține pe Cristian Popescu Piedone, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a afirmat că este exclusă o susţinere a lui Piedone. Reprezentantul liberalilor a mai făcut referire la campania purtată de edilul din Sectorul 5, subliniind că „nu echivalează competenţe în zona administraţiei”, pe care Cîrstoiu le are.

Coaliția i-a cerut clarificări lui Cîrstoiu

„Fiind medic, cred că este mai priceput decât oricare dintre noi să iasă din starea asta de terapie intensivă”, a precizat în cadrul unor declarații președintele PNL Nicolae Ciucă, care a făcut referire la o conferință de presă solicitată candidatului de cele două partide, pentru a-și lămuri problemele evocate în spațiul public.

Liberalul s-a referit în același timp la faptul că „în acest moment” este menținută decizia candidaturii și că medicul Cătălin Cîrstoiu „este foarte determinat să continue”, urmând să îl însoțească luni pentru depunerea candidaturii la Biroul Electoral Central.

Potrivit informațiilor „Adevărul” nu este exclusă nici o retragere voluntară a candidaturii lui Cîrstoiu până luni. De altfel, PSD ar avea pe masă alte două variante, nediscutate încă cu colegii liberali, deși varianta lui Piedone nu reprezintă o problemă pentru electoratul social-democraților.

În cadrul unei emisiuni laDigi24, reprezentantul PNL, Daniel Fenechiu, a admis că varianta candidaturii lui Cîrstoiu prezintă două riscuri atât pentru partide, cât și pentru medic, considerând și modul de reacție al medicului, care doar a negat informațiile apărute în spațiul public cu privire la activitatea sa.

Vizat de mai multe sesizări la DNA și ANI

În urma anchetelor jurnalistice care au scos la suprafață posibile probleme de incompatibilitate ale medicului, împotriva lui Cătălin Cîrstoiu au fost depuse mai multe sesizări la DNA și ANI.

Pe lângă sesizarea depusă la DNA de candidatul Partidul Ecologist Român la Primăria Generală a Capitalei, Alexandru Pânișoară, un alt membru al Opoziției, parlamentarul USR Emannuel Ungureanu, a depus o altă plângere la DNA, dar și o sesizare la ANI, care vizează activitatea medicului, având ca punct de plecare raportul Corpului de Control al Guvernului din 2020.

Medicul este astfel vizat de acuzații privind incompatibilitatea sa în funcția de manager al Spitalului universitar de Urgență București, în contextul în care ar fi oferit consultații la clinica privată a familiei. Acuzațiile mai fac referire la „fapta de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane”, fiind invocată numirea soției, Monica Cîrstoiu, pe postul de șef de secție în cadrul SUUB.

O altă sesizare la DNA a fost depusă de candidatul AUR la Primăria Capitalei, Mihai Enache, care face trimitere la informaţiilor publicate în mass-media.

Revolta din PSD

Ca urmare a depunerii sesizărilor parlamentarului USR, PSD a lansat o serie de acuzații la adresa formațiunii politice, susținând că atâta timp cât „USR va continua să facă scut în jurul penalilor din partid”, formațiunea „nu are dreptul” de a mai formula acuzații.

„PSD denunță dublul standard și ipocrizia nerușinată a reprezentanților USR care fac denunțuri la ANI și DNA împotriva medicului Cătălin Cîrstoiu, în timp ce stau la masă cu penalii și incompatibilii din propriul partid. Spre deosebire de penalii USR, medicul Cătălin Cîrstoiu nu este vizat de nicio anchetă penală și nu are nicio decizie de incompatibilitate”, au transmis social-democrații într-un comunicat de presă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite