Surse: PSD l-ar susține pe Piedone la Primăria Capitalei în locul doctorului Cîrstoiu. Cum răspunde liderul PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse politice au precizat pentru Adevărul că PSD ar susține candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei, în contextul în care candidatul PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu, este deja erodat de scandaluri. Preşedintele liberalilor, Nicolae Ciucă, a respins însă varianta susţinerii candidaturii liderului Partidului Umanist Social Liberal (PUSL). 

Edilul din Sectorul 5 ar putea fi susținut de PSD în cursa pentru PMB FOTO Inquam
Edilul din Sectorul 5 ar putea fi susținut de PSD în cursa pentru PMB FOTO Inquam

UPDATE: "În acest moment, vă pot spune că la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca domnul doctor Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei şi luni să îşi depună candidatura la Biroul Electoral Municipal. Se pregăteşte domnul doctor Cîrstoiu pentru o conferinţă pe care o are în vedere, astfel încât să poată să stea de vorbă şi să lămurească toate aspectele. PNL, indiferent de formulă, a agreat să susţină împreună cu PSD un candidat care să fie candidatul actualei coaliţii de guvernare şi într-o alianţă electorală la nivelul Capitalei. Domnul Cristian Popescu nu este nici membru PSD, nici membru PNL, motiv pentru care nu putem să îl susţinem. Nu este membru al niciunui partid. (...) Absolut, nu susţinem o astfel de candidatură", a declarat Nicolae Ciucă, marţi, la Parlament.

Liderul PNL a precizat că momentan candidatul comun al coaliției de guvernare pentru PMB „este foarte determinat să continue” cursa electorală.

"Pentru acest moment, pot spune că dumnealui este foarte determinat să continue, cât am putut şi cât pot eu să înţeleg din cât l-am cunoscut pe domnul doctor Cîrstoiu, motiv pentru care consider că, odată ce vom avea toate aceste clarificări finalizate, va fi o direcţie pe care ne-o vom asuma împreună cu dumnealui, ambele partide, şi aşa cred că este normal şi onest pentru fiecare dintre noi", a afirmat Ciucă, întrebat dacă există varianta retragerii lui Cătălin Cîrstoiu.

Nicolae Ciucă a spus cu privire la situaţia ipotetică privind o eventuală retragere a lui Cătălin Cîrstoiu din cursa electorală pentru Primăria Capitalei, că: "În momentul în care vom ajunge la acea situaţie, vom lua decizia împreună cu partenerii noştri de coaliţie, pentru că am pornit pe un drum împreună, normal este să mergem pe acest drum împreună, cu un candidat agreat de ambele partide.” „În momentul ăsta avem o singură variantă. Dacă vom avea nevoie să aplicăm varianta B sau varianta C, o vom face la vremea respectivă. Noi susţinem doar un candidat care este agreat", a adăugat Ciucă, conform Agerpres.

Știrea inițială: Social-democrații sunt conștienți ca în acest moment Nicușor Dan e în topul preferințelor bucureștenilor, potrivit unor surse politice, astfel că l-ar susține pe edilul Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone. 

Susținerea vine și pe fondul unor probleme ale candidatului anunțat de PSD și PNL, Cătălin Cîrstoiu, în jurul activității căruia se strâng plângerile la DNA, au mai precizat surse politice pentru „Adevărul”. 

Plângeri la DNA

Un membru al Opoziției a depus o a doua plângere care vizează activitatea candidatului Coaliției la Primăria Capitalei. Acuzațiile privesc printre altele și numirea soției la șef de secție în cadrul SUUB

Parlamentarul USR a depus și o sesizare la Agenția Națională de Integritate (ANI) cu privire la posibile situații de incompatibilitate și conflict de interese.

În același timp, AUR a anunțat depunerea unei alte sesizări la DNA cu privire la suspiciunile de evaziune fiscală și incompatibilitate ale candidatul propus de PSD și PNL pentru Primăria Generală.

Și Alexandru Pânișoară, reprezentant al Partidul Ecologist Român, candidat la Primăria Generală a Capitalei, a depus la finalul lunii martie o plângere penală la DNA pe numele medicului. Cîrstoiu a susținut atunci că demersul nu are „niciun fel de motivație”, subliniind că nu se va retrage din cursa politică.  

Plângerea mea este in rem, deci nu vizează persoana directă a domnului Cîrstoiu ci mai mult situația constatată de primul ministru, în anul 2020, la nivelul spitalului, și anumite stări de incompatibilitate și conflict de interese ale domnului Cîrstoiu. Despre asta este vorba. Nu pot eu să calific daca sunt ele sau nu fapte penale, dar, ca un cetățean corect, și îndrum pe oricine să facă acest lucru, este bine să sesizăm organele competente”, a transmis Pănișoară.

Vizat de anchete jurnalistice

Cătălin Cărstoiu a făcut obiectul mai multor investigații jurnalistice ale Hotnews, care au scos la iveală probleme de integritate ale lui Cîrstoiu.  

Cea mai recentă arată că, anul trecut, ar fi acordat cel puțin o consultație contra-cost la clinica pe care o deține soția sa, fapt incompatibil cu funcția de manager al Spitalului Universitar. Medicul a susținut ca nu a încălcat legea.

O altă anchetă de presă arată că, în 2020, Corpul de Control al Guvernului a întocmit un raport care arăta că medicul Cătălin Cîrstoiu ar fi fost în situaţii de incompatibilitate şi conflicte de interese pentru că ar fi prestat activități la clinica Anemona, deținută de familia sa. Acesta a justificat că ar fi făcut „formare profesională de medici specialiști și rezidenți”, potrivit sursei citate, negând că deține vreo funcție sau că încasează vreun ban de pe urma prestării serviciilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite