Ciucă dă asigurări: Rotația premierilor se va face la finalul lunii mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României dă asigurări că va fi respectat acordul din Coaliție conform căruia în luna mai 2023 el își va da demisia, iar PSD va da viitorul șef al Guvernului, care ar trebui să aibă un mandat până în 2024.

Ciucă va lăsa locul lui Ciolacu, cel mai probabil FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ciucă va lăsa locul lui Ciolacu, cel mai probabil FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul de la Palatul Victoria a fost întrebat dacă va face rocada cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu, în luna mai a anului viitor sau în următoarele luni.

În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliţia am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai şi se va face rotirea aşa cum am agreat”, a răspuns premierul Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, a declarat joi, în judeţul Vâlcea, despre bilanţul anului, că „nu au avut numai realizări”. „Trebuie să recunoaştem că au fost şi momente în care a trebuit să reluăm o serie de analize, să revenim cu o serie de decizii pentru că situaţia a fost cât se poate de complicată”, a mai spus premierul.

„Nu spunem că a fost o activitate guvernamentală perfectă dar vă pot spune că s-au depus toate eforturile astfel încât să luăm toate deciziile, să comunicăm în timp oportun şi să aveam această linie de dialog deschisă cu toţi partenerii noştri sociali, cu toţi cetăţenii, pentru a putea să găsim soluţia care să vină şi să realizeze tot ceea ce noi ne-am propus până în acest moment, până la sfârşitul anului şi încă odată, deşi a fost un an cât se poate de complicat, totuşi, există suficiente realizări pe care putem să sperăm că le vom folosi în mod oportun pentru tot ceea ce avem de desfăşurat în anul care vine”.

Reîmpărțirea funcțiilor din mai

În mai ar trebui să mai aibă loc o rocadă între titularii de la Ministerul Finanțelor Publice și de la Ministerul Justiției, care sunt portofolii avizatoare, adică pe la ei trec toate actele normative ale Guvernului. 

De asemenea, alte două portofolii care ar trebui schimbate între principalele partide ar fi Ministerul Transporturilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Nu în ultimul rând, vor fi schimbați secretarul general al Guvernului și șeful Cancelariei premierului.

Pentru moment, PSD pare mai înclinat să nu cedeze unele ministere, adică Finanțele și Transporturilor, dorind, de asemenea, să primească, prin renegociere, Ministerul Energiei. În schimb, liberalii nu ar vrea să aibă loc o renegociere a ministerelor. În urma rotativei PSD va controla deplin actul de guvernare, după ce la nivel parlamentar ei au principalul cuvânt de spus. 

Sinecurile, decise tot în primăvară

Lunile aprilie și mai vor fi importante și pentru modul de împărțire a mai multor funcții publice bănoase. Mai precis, trebuie stabiliți oamenii care să fie numiți la șefia ANRE, de exemplu. Iar la ANRE vor fi vacante o funcție de președinte, una de vicepreședinte, dar și două de membru simplu. Lefurile sunt de peste 10.000 de euro lunar. 

Alte funcții bănoase sunt cele de la Curtea de Conturi, unde pe lângă vacantarea postului deținut până de curând de Niculae Bădălău, o treime dintre consilierii de conturi și echipa de conducere ar trebui înlocuită. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite