Ciucă, despre aderarea la Schengen: Vom continua să luam măsurile prin care să dovedim că România merită
0Premierul a declarat la începutul ședinței de Guvern că România va continua „mai abitir” să mențină dialogul și să ia măsurile necesare astfel încât să dovedească că îndeplinește toate standardele pentru a fi țară membră a spațiului Schengen.
„Sigur, am avut o aşteptare ca în 8 decembrie în Consiliul JAI să primim acordul pentru aderarea la spaţiul Schengen. Nu s-a întâmplat, deşi România îndeplinea de drept toate cerinţele aquis-ului Schengen. Asta vă spun, că nu ne-a dezarmat. Pot să afirm că mai abitir vom continua să menţinem dialogul şi să luăm măsurile care se impun, astfel încât să dovedim în continuare că îndeplinim toate aceste standarde, că îndeplinim criteriile tehnice şi că România merită să fie ţară membră a spaţiului Schengen", a afirmat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
Nicolae Ciucă a făcut referire și la faptul că în anul 2022 României i-a fost ridicat MCV.
„Ne-am bucurat de momentul în care României i-a fost ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Este o dovadă a recunoaşterii, a confirmării faptului că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept. A fost un deziderat pe care l-am îndeplinit şi a fost o aşteptare la nivelul întregii societăţii", a adăugat Nicolae Ciucă.
Premierul a menționat și că România a depus memorandumul de aderare la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică.
„Nu cu mult timp în urmă am depus şi memorandumul iniţial pentru aderarea la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică. Practic, am intrat în linie dreaptă în ceea ce înseamnă procesul de aderare. El presupune de la sine un set amplu de reforme şi standarde pe care ţara noastră trebuie să le îndeplinească în procesul de modernizare", a adăugat Ciucă.
Nicolae Ciucă a vorbit în ultima ședință a Guvernului pe anul în curs despre bilanțul guvernării, menționând că anul viitor liderii Executivului trebuie să asigure continuarea investițiilor.
Șeful Executivului a arătat că activitatea Guvernului s-a desfășurat în ultimul an pe fondul mai multor momente de criză. „Criză energetică, criza de securitate, războiul din Ucraina și impactul pe care l-au avut criza economică și inflația. Doresc să subliniez că în acest ansamblu s-a putut desprinde pentru toată lumea beneficiul de care țara noastră s-a bucurat ca membră a UE și a alianței NATO”, a relatat Ciucă.
Premierul a mai subliniat că „deciziile ne-au asigurat stabilitatea socială, stabilitatea economică„, constatând că „atunci când avem o coaliție stabilă, constituită din partidele care și-au asigurat responsabilitatea guvernării, practic în această stabilitate am putut să inspirăm încredere partenerilor sociali și externi care au văzut în România o oportunitate de investiții”.