Ciucă, optimist privind un vot favorabil pentru intrarea în Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat în ședința Guvernului de joi, 8 decembrie, în timpul negocierilor dintre membrii JAI pe aderarea la Schengen, că „este important să înțelegem că România a facut eforturi pentru a îndeplini toate cerințele și standardele acquis-ului Schengen”.

Premierul a făcut declarații chiar în timpul dezbaterilor din Consiliul JAI FOTO Guvernul României
Premierul a făcut declarații chiar în timpul dezbaterilor din Consiliul JAI FOTO Guvernul României

Șeful Executivului român a făcut declarații privijnd aprinderea dezbaterilor privind aderarea României la Schengen din cadrul Consiliului JAI, desfășurat chiar în timpul ședinței de Guvern. 

Premierul Nicolae Ciucă a explicat că „față de comunicatul dat ieri nu a apărut niciun fel de modificare”.

„Ne exprimăm în continuare încrederea că așa cum toate țările euroopene, mai puțin au înțeles și susțin aderarea pe merit a țării noastre, vom avea un vot în final, care sperăm să fie unul pozitiv, iar în momentul în care vom avea finalizat acest Consiliu, sigur, vom ieși și vom face comunicatul în concordanță cu decizia care va fi luată la JAI”, a mai punctat șeful Guvernului de la București. 

Ciucă a mai subliniat că „este foarte important sa întelegem că România a facut eforturi pentru a îndeplini toate cerințele și standardele acquis-ului Schengen”, iar „acest lucru a fost confirmat de facto de comisiile de verificare din octombrie și noiembrie”, dar și de „celelate activități pe care țara noastră le-a desfășurat și pe care vom continua să le desfășurăm pentru că susținem ferm tot ceea ce însemnă valori europene și vom continua să susținem și să îndeplinim valorile europene”.

În privința opoziției exprimate pe ultima sută de metri de către Austria, premierul României a punctat că „în acest moment cu toții recunoaștem că există o problemă legată de migrație”, însă „trebuie să găsim și soluții, doar prezentarea nu rezolvă soluția. Ca atare, avem nevoie ca și Austria să înțeleagă că este nevoie de o soluție, nu neapărat tehnică, că există disponibilitate pentru aceasta, ci și politică”. 

Dezbateri aprinse în Consiliul JAI

Dezbaterile dintre membrii Consiliului JAI s-au aprins după ce Austria a refuzat orice propunere a liderilor europeni. Un scenariu discutat în Consiliul JAI pe extinderii Schengen este ca aderarea României să fie în 2023, dar nu de la 1 ianuarie, ci în două etape: la final de martie aerian, iar din octombrie pe cale terestră. 

Șefii celor mai mari familii olitice din Parlamentiul European, PPE, PES și Renew Europe au transmis o scrisoare deschisă în care cer Consiliului să accepte aderarea României și a Bulgariei la Schengen și Austriei să oprească blocarea.

Opoziție înverșunată a Austriei față de intrarea României la Schengen 

  Șeful portofoliului de Interne al Guvernului de la Viena, Gerhard Karner, a anunţat înaintea reuniunii JAI unde urmează să fie dat votul privind aderarea României, Bulgariei și a Croației la spațiul Schengen, că Austria își menține poziția de opozant. 

Guvernul de la Viena rămâne singurul opozant față de România, în ciuda pozițiilor oficialilor europeni de la cel mai înalt nivel și a negocierilor purtate până în ultima clipă, poziție pe care Executivul austriac a omis să o expună până de curând. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite