Tensiuni în Consiliu. Scenariu privind aderarea României la Schengen: în 2023, dar în două etape SURSE
0Un scenariu discutat în Consiliul JAI pe tema Schengen este ca aderarea României să fie în 2023, dar nu de la 1 ianuarie, ci în două etape: la final de martie aerian, iar din octombrie pe cale terestră.

Potrivit informațiilor „Adevărul” din interiorul Coaliției, în Consiliul JAI s-a discutat un compromis, astfel încât intrarea în Schengen să fie la finalul lunii martie pentru zona aeriană, în timp ce intrarea pe cale terestră (rutier și maritim) să fie doar în octombrie, când președinția Consiliului UE va fi cea a Spaniei.
Guvernul Spaniei, condus de Pedro Sanchez, ar fi mult mai deschis extinderii Schengen, iar România are o relație bună cu Madridul.
Jim Parrock, jurnalist acreditat la Bruxelles, susține, potrivit surselor sale, că miniștrii Afacerilor Interne nu „sunt în stare să ajungă la un vot unanim pentru aderarea la Schengen pentru Croația, România și Bulgaria. Merg acum să poarte negocieri separate. Aud că Germania și Luxemburg amenință că blochează aderarea Croației dacă nu se renunță la veto-urile pentru Bulgaria și România”.
Vicepreședinte al Comisiei, sprijin pentru România
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, înaintea reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne, a avut o poziție favorabilă la adresa României.
„Croația, Bulgaria și România sunt pregătite din punct de vedere tehnic să adere la Schengen. Au făcut tot ceea ce noi le-am cerut. Au făcut chiar mai mult decât le-am cerut noi să facă. Au bifat toate cerințele și sunt pregătite. Cele câteva ezitări care mai există sunt politice și subminează două chestiuni foarte clare: extinderea spațiului Schengen ne face mai puternici, nu mai slabi. În al doilea rând, extinderea spațiului Schengen înseamnă controale mai multe și mai bune, nu mai slabe. Sper că bunul simț și mințile deschise să câștige și să avem o decizie dacă nu astăzi, atunci în câteva zile”, a precizat Schinas.
Germania și Franța, pentru extindere
Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE, care se va pronunţa asupra extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, informează Reuters.
„Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune”, le-a declarat Faeser jurnaliştilor înaintea reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană. Ea a adăugat: „Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei''.
La rândul său, ministrul de interne francez Gerald Darmanin s-a pronunţat în favoarea intrării în Schengen a Croaţiei, României şi Bulgariei.
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a anunțat joi că va vota împotriva extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi de la Bruxelles, blocând astfel intrarea acestor două țări în spațiul de liberă circulație, transmite agenția AFP.
Șefii celor mai mari familii politice din Parlamentul European, PPE, PES și Renew Europe au transmis o scrisoare deschisă în care cer Consiliului să accepte aderarea României și a Bulgariei la Schengen și Austriei să oprească blocarea.