Austria va vota împotriva aderării la Schengen a României şi Bulgariei, reafirmă ministrul de interne

0
0

Ministrul de Interne al Austriei a reafirmat votul negativ pe care ar urma să îl dea privind aderarea României și Bulgariei la Schengen în ședința Consiliului JAI de miercuri, 8 decembrie.

Ministrul de Interne al Austriei a reafirmat opoziția statului FOTO Profimedia
Ministrul de Interne al Austriei a reafirmat opoziția statului FOTO Profimedia

  Șeful portofoliului de Interne al Guvernului de la Viena, Gerhard Karner, a anunţat înaintea reuniunii JAI unde urmează să fie dat votul privind aderarea României, Bulgariei și a Croației la spațiul Schengen, că Austria își menține poziția de opozant, potrivit Agerpres, poziție pe care Executivul austriac a omis să o expună până de curând.

Ministrul de Interne al Austriei anunțase anterior și miercuri, 7 decembrie, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale de anul acesta.

Liderul austriac a argumentat că veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Austria este singura ţară din UE care se opune intrării României în spaţiul Schengen, în ciuda pozițiilor oficialilor europeni de la cel mai înalt nivel și a negocierilor purtate până în ultima clipă. 

În același timp, liderii Executivului de la București sunt gata să apeleze la toate căile diplomatice și politice pentru a opri opoziția Austriei. 

În cazul Bulgariei, opoziţia este exprimată şi de către Olanda.  

România, dispusă să accepte un compromis în interesul țării 

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat, înainte de ultimele negocieri și votul din Consiliul JAI, că România va cere aderarea la Schengen și e dispusă să ajungă la un compromis pentru atingerea obiectivului.

Orice compromis în interesul României îl vom accepta”, a punctat ministrul de Interne, Lucian Bode, care urmează să participe la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie, unde va fi dat votul privind aderarea României și a Bulgariei și Croației la Schengen.  

Astfel, privind opoziția exprimată de Austria, dar și cea a olandezilor față de aderarea Bulagariei, ultimele scenarii prevăd o aderare pentru România în primăvara anului viitor, urmând ca Bulgaria să adere mai târziu, aceasta fiind și oferta făcută de cancelarul austriac în timpul negocierilor. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri