Ciolacu cere un plan pentru aderarea la Schengen miniștrilor Predoiu și Odobescu

0
Publicat:

Noul premier a declarat, potrivit Euractiv, că le va cere miniștrilor liberali un plan extins pentru obținerea votului Austriei privind aderarea la Schengen.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Îi voi ruga pe noul ministru de Interne [Cătălin Predoiu] și noua ministră a Afacerilor Externe [Luminita Odobescu] să prezinte un plan extins în lunile care urmează, pentru a vedea ce se poate face pentru a schimba veto-ul folosit de guvernul de dreapta din Austria”, a declarat Marcel Ciolacu într-un interviu pentru EURACTIV.

În același timp, noul premier a susținut că „am avut o șansă anul trecut, dar cei responsabili au ratat această ocazie”, precizând că actualul Executiv nu va renunța, dar refuzând să dea un termen pentru a nu crea „false așteptări”. 

Potrivit sursei citate, Ciolacu a adăugat de altfel și că România ar trebui să învețe din greșelile de anul trecut, subliniind schimbarea miniștrilor responsabili de dosar. 

Portofoliul de la Interne a fost cub conducerea prim-vicepreședintelui PNL Lucian Bode în cabinetul condus de Nicolae Ciucă, iar cel de la Externe sub conducerea lui Bogdan Aurescu, actual consilier prezidențial al președintelui Klaus Iohannis. 

Aderarea la spațiul de liberă circulație european este un obiectiv important al României care pare că a fost lăsat în urmă de liderii guvernamentali.

După ce inițial au fost făcute promisiuni cu privire la lunile următoare, subiectul pare acum să fie ocolit.

Întrebat de jurnaliști, noul ministru de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că, în opinia sa, trebuie schimbată abordarea, motivând că „porţile ferecate se deschid din interior”. Totuși, nici actualul deținător al portofoliului a refuzat să înainteze un termen: „Cred că ar fi hazardat să avansez în acest moment un pronostic, ar fi chiar mai mult decât hazardat, ar fi neprofesionist”, a spus Predoiu.

Noul ministru de la Externe, Luminița Odobescu, fost consilier al președintelui Iohannis, susține că aderarea României la spațiul Schengen este un obiectiv prioritar și speră la identificarea unor soluții până la sfârșitul acestui an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite